Vedci našli jednu z najväčších a najzachovalejších fosílií ichtyosaura v Anglicku

Paleontológovia objavili v anglickom regióne East Midlands severne od Londýna desať metrov dlhú a približne 180 miliónov rokov starú skamenelinu, informoval dnes denník The Guardian.

10.01.2022 19:51
debata (2)

Odborníci označujú obrieho rybojaštera za jeden z najväčších nálezov v histórii britskej paleontológie.

Ichtyosaurus, ktorého kostra meria na dĺžku asi 10 metrov a lebka váži približne tonu, je zrejme najväčšou a najkompletnejšou fosíliou tohto druhu, aká kedy bola v Británii nájdená. Joe Davis z charitatívnej organizácie na ochranu prírody Leicestershire and Rutland Wildlife Trust morského jaštera objavil pri terénnych úpravách pri vodnej nádrži Rutland Water vlani vo februári. Skamenené pozostatky vykopal tím odborníkov z celej Británie v auguste a septembri.

Ichtyosaury sa objavili v prehistorických moriach na začiatku obdobia triasu (pred 251 až 200 miliónmi rokov) a vyhynuli v období druhohornej kriedy (pred 144 až 65 miliónmi rokov), teda ešte skôr, než na Zemi vyhynuli dinosaury. Ich veľkosť sa pohybovala od jedného do viac ako 25 metrov a tvarom tela pripomínali delfíny.

Prvé ichtyosaury, ktorým sa hovorí morskí draci, pretože zvyčajne majú obrovské zuby a oči, objavila lovkyňa fosílií a paleontologička Mary Anningová na začiatku 19. storočia.

jelen Čítajte aj Jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom

„Je pozoruhodné, že napriek mnohým fosíliám ichtyosaurov nájdeným v Británii je rutlandský ichtyosaurus najväčšou kostrou, aká kedy bola v Británii nájdená. Je to skutočne bezprecedentný objav a jeden z najväčších nálezov v histórii britskej paleontológie,“ uviedol Dean Lomax, paleontológ z Manchesteru.

V okolí vodnej nádrže boli v 70. rokoch 20. storočia nájdené dve menšie a neúplné kostry. Mark Evans z britského ústavu pre výskum Antarktídy (BAS), ktorý sa viac ako 20 rokov zaoberá štúdiom fosílií morských jašterov z Rutlandu a Leicestershiru, uviedol, že už na prvý pohľad bolo zrejmé, že sa jedná o najväčšieho ichtyosaura objaveného v tejto oblasti.

pes Čítajte aj Psy dokážu rozoznávať rôzne ľudské jazyky, tvrdí štúdia

„Až po prieskumnom výkope sme však zistili, že je prakticky kompletný až po špičku chvosta,“ povedal Evans. „Je to veľmi významný objav, ako na národnej, tak na medzinárodnej úrovni, ale má aj obrovský význam pre obyvateľov Rutlandu a okolia,“ dodal vedec.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #vedci #skamenelina #fosília #ichtyosaurus #paleontológovia