Izraelčania naučili karasy zlaté šoférovať vozidielka po zemi

Karasy zlaté sú schopné naučiť sa šoférovať prispôsobené vozidielko po zemi.

24.01.2022 06:00
karas ryba Foto:
debata (5)

Podarilo sa ich to naučiť pri výskume na izraelskej Ben Gurionovej univerzite, informovala agentúra Reuters.

Na univerzite zostrojili robotické vozidielko s vodnou nádržou vybavené technológiou LIDAR, ktorá meria vzdialenosť z výpočtu šírenia pulzu laserového lúča odrazeného od cieľového objektu. Počítač, kamera, elektrické motorky a prispôsobivé kolesá rybke umožňujú kontrolovať smer pohybu.

orangután, samica, mláda Čítajte aj Orangutanie matky sú trpezlivé, ale nie donekonečna

„Na naše prekvapenie sa rybky nemuseli ovládanie vozidla učiť dlho. Spočiatku sú zmätené, nevedia, čo sa deje, ale veľmi rýchlo si uvedomia súvislosť svojho pohybu s pohybom vozidla,“ povedal Šakar Givon, ktorý sa na výskume podieľal.

Do výskumu bolo zapojených šesť karasov zlatých a každý prešiel desiatimi „lekciami šoférovania“. Vždy, keď sa niektorému podarilo dôjsť s vozidielkom k cieľu, čakala ho odmena v podobe potravy.

mince jazvec španielsko Čítajte aj Jazvec zrejme pomohol archeológom objaviť súbor rímskych mincí

Ukázalo sa, že niektoré karasy sú lepší vodiči ako iné. „Niektoré si počínali skvele, iné síce vozidielko dokázali kontrolovať, ale v šoférovaní sa nevyznamenali,“ povedal profesor biológie Ronen Segev. Zistenia, že ryba dokáže navigovať mimo svojho prirodzeného vodného prostredia, by mohlo rozšíriť vedecké poznatky o navigačných schopnostiach zvierat, domnievajú sa vedci. „My ľudia sa domnievame, že sme veľmi výnimoční, a mnohí z nás ryby považujú za primitívne, ale to nie je správne. Sú to veľmi dôležité malé tvory,“ povedal Segev.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #vedci #výskum #šoférovanie #karasy zlaté #vozidielko