V Iráne žije podľa vlády posledných 12 ázijských gepardov

V Iráne žije posledných 12 gepardov indických, oznámil námestník iránskeho ministra životného prostredia Hasan Akbarí.

12.01.2022 10:00
gepard Foto:
debata

Situácia tohto ohrozeného druhu je v Iráne podľa neho kritická. Ako dôvod námestník spomína slabnutie populácie, sucho, lovcov a tiež automobilovú dopravu. Gepard indický je poddruhom geparda štíhleho, považovaného za najrýchlejšiu šelmu sveta. Dokáže bežať rýchlosťou až 120 kilometrov za hodinu a žije najmä v Afrike.

rodina zima prechádzka Čítajte aj Štúdia spája kontakt s prírodou v mestách s menšou mierou osamelosti

Gepard indický bol opísaný na začiatku 19. storočia. „Teraz je tu deväť samcov a tri samice, zatiaľ čo v roku 2010 u nás žilo 100 jedincov. Ich situácia je mimoriadne kritická. Opatrenia, ktoré sme na ich ochranu zaviedli a ku ktorým patrí zvýšená ochrana, upozornenia rozmiestnené pri cestách a snaha o reprodukciu, neboli dostatočné,“ povedal Akbarí, ktorého citovala iránska agentúra Tasním.

jelen Čítajte aj Jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom

Gepardy kedysi žili na území od východnej Indie po africké atlantické pobrežie. Vo väčšom počte sú stále na juhu Afriky, ale z jej severu a tiež z Ázie miznú, pripomína agentúra AFP. Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) radí ázijské gepardy ku kriticky ohrozeným druhom.

Irán patrí k posledným krajinám, kde tieto zvieratá žijú vo voľnej prírode. Program na ich ochranu krajina s podporou OSN začala v roku 2001.

debata chyba