Teploty oceánov rástli aj v roku 2021

Svetové oceány sa otepľovali aj v roku 2021. Tvrdí to medzinárodná štúdia vedcov z Talianska, USA a Číny, ktorú zverejnil časopis Advances in Atmospheric Sciences.

18.01.2022 10:00
debata

Vedci vypracovali odhad, koľko tepla svetové oceány absorbovali. Údaj podľa štúdie medziročne vzrástol o 14 zettajoulov. Svetová spotreba elektrickej energie pritom tvorí približne 0,5 zetajulu. Rast teploty oceánov je podľa vedcov významným ukazovateľom zmien klímy.

kozmické žiarenie vesmír Čítajte aj Kozmické žiarenie by mohlo odhaliť tajomstvo hrobky pri terakotovej armáde

„Oceánsky tepelný obsah vytrvalo stúpa a je to primárnym ukazovateľom zmeny klímy vyvolanej ľudskou aktivitou,“ uviedol jeden z autorov a bádateľ Kevin Trenberth. Najvyšší nárast bol podľa štúdie viditeľný v Atlantickom oceáne a v oceánoch na južnej pologuli. Nárast vedcov o to viac znepokojil, že v minulom roku sa prejavil fenomén La Niňa, ktorý zvyčajne vedie k zmierneniu tepla oceánov.

Rast teplôt oceánov má množstvo negatívnych vplyvov. Prispieva k častejšiemu výskytu hurikánov, silných búrok a extrémnych dažďov. Vyššie teploty tiež ohrozujú množstvo morských živočíchov, napríklad koralové útesy. „Je tiež dôležité spomenúť, že oceány pohlcujú asi tretinu oxidu uhličitého vypusteného ľudskými aktivitami, ale otepľovanie vôd túto schopnosť znižuje, takže v atmosfére zostáva viac CO2,“ uviedla Simona Simoncelliová z talianskeho ústavu geofyziky (INGV).

chobotnica Čítajte aj Biológovia natočili vzácnu chobotnicu so žiarivo farebnými chápadlami

Talianski vedci poukázali na to, že rýchlo sa otepľujú aj vody v Stredozemnom mori. Tepelný obsah sa dostal v roku 2021 na maximum od čias, odkedy sa táto hodnota skúma. Súčasne bádatelia vykonávajú meranie priemernej teploty v rôznych hĺbkach. Zistili, že sa začali rýchlejšie otepľovať aj hlbšie vody. V priemere sa za obdobie 1999 až 2021 teploty vôd zvýšili o 0,6 stupňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #oceán #teplota oceánov