Kam sa z pláží Maurícia strácajú ulity a lastúry?

Keď som ako dieťa jazdila na rodinnú dovolenku na Maurícius, na plážach bývali hromady mušlí. Keď sa ale teraz na toto súostrovie vraciam, aby som tu zaznamenala dopady klimatickej zmeny, pásy mäkkého piesku obmývaného Indickým oceánom zívajú prázdnotou. Nazhromaždiť rovnakú zbierku rôznych ulít a lastúr, akú mával môj otec zamlada, je teraz nemožné, napísala reportérka spravodajského webu BBC.

30.01.2022 06:00
more ulita Foto:
debata (5)

Schránky živočíchov v maurícijskej kultúre vždy hrali významnú úlohu – ulity druhu Monetaria annulus, známe tiež ako kauri, sú darčekom vyjadrujúcim lásku alebo šťastie. Schránky zavinutca peniažkového (Monetaria moneta) bývali na Mauríciu tiež veľmi časté – ulita tohto mäkkýša sa v niektorých častiach Afriky používala ako platidlo.

Ulít a lastúr morských živočíchov na ostrove za posledné tri desaťročia ubudlo o 60 percent, uvádza oceánograf Vassen Kauppaymuthoo. Dôvodom je podľa neho klimatická zmena a činnosti ako nadmerný rybolov, cestovný ruch a znečistenie z odpadových vôd a lodí.

ryba akvarium Čítajte aj Francúzska firma nebude ponúkať akváriové gule, privádzajú ryby k šialenstvu

Maurícius je čo sa týka klimatickej zmeny jednou z najzraniteľnej­ších krajín na svete. Ohrozuje ho stúpajúca hladina mora, suchá a cyklóny. Stúpajúca teplota morskej vody má vplyv na väčšinu tamojšieho ekosystému vrátane lastúr a ulít, v ktorých žijú mäkkýše, zatiaľ čo rastúci pomer oxidu uhličitého v atmosfére podľa Kauppaymuthooa „spôsobuje okysľovanie oceánu, kvôli ktorému sú schránky živočíchov tenšie“.

„Kvôli tomu majú následne problém schránku aj vytvoriť,“ dodáva odborník. Má to aj ďalšie, nepriame dôsledky – a devastujúce dopady pre koralové útesy a ekosystém okolo ostrova.

„Keď nemáte mäkkýše, nemáte predátorov a kvôli tomu sa rozmnožia iné organizmy, čo spôsobí nerovnováhu v ekosystéme tropického ostrova aj inde vo svete,“ vysvetľuje oceánograf. Malé ryby a chobotnice prázdne schránky napríklad používajú ako úkryt a ochranu, niektoré druhy vtákov zas ich úlomky využívajú pri stavbe hniezd.

ľadový medveď Čítajte aj Ruský fotograf zachytil ľadové medvede zabývané v meteorologickej stanici

Klimatický aktivista Anesh Mungur, ktorý je súčasťou maurícijskej odnože hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť), sa domnieva, že je potrebné konať a zabrániť ekologickým katastrofám v oblasti. Príkladom je veľký únik ropy do mora z minulého roku.

Okolo 1000 ton ropy z plavidla MV Wakashio, ktorý vlastní japonská spoločnosť, uniklo do oceánu, keď loď nabehla na koralový útes. Spôsobila tak najhoršiu ekologickú katastrofu v histórii ostrovného štátu.

„Životné prostredie nášho mora to tvrdo zasiahlo vrátane koralov, mäkkýšov a ďalších organizmov a následky ostrov stále sužujú,“ uviedol Mungur.

Pri havárii bolo poškodených asi 300 metrov koralového útesu a uhynulo mnoho rýb – čo uškodilo živobytie miestnych rybárov.

„Myslím si, že veľa ľudí nevie o význame mušlí a ako veľmi ich to ovplyvňuje,“ dodal aktivista Mungur.

james webb telescope Čítajte aj Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba dosiahol cieľ – 1,5 milióna km od Zeme

Podľa Kauppaymuthooa nesú vinu za úbytok schránok aj ich zberači, ktorí ich často zbierajú, keď v nich ešte malé živočíchy žijú. Maurícijská vláda sa ľudí snaží od zberu – a predaja suvenírov turistom – odradiť. Za posledných 15 rokov v súvislosti s tým prijala dva zákony. Ľudia teraz môžu v súlade so zákonom zozbierať na plážach iba desať mušlí.

Napriek právnym úpravám a skutočnosti, že je teraz vývoz schránok nelegálny, je ťažké ľuďom v zbere týchto suvenírov zabrániť.

„Nezbierajte ich na pláži,“ vyzýva Kauppaymuthoo s tým, že schránky tiež bránia erózii pobrežia. Čím viac mušlí je na piesočnatých brehoch, tým ťažšie je pre vietor, vlny a vodné prúdy odnášať pobrežné usadeniny.

„Na mušle sa pozrite, vyfoťte si ich – tak môžete mať pekné spomienky na dovolenku v trópoch a zároveň vedieť, že ich chránite,“ radí odborník.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #more #dieťa #klimatická zmena #oceán #lastúry