Prvá sociálna sieť vznikla pred 50 000 rokmi v Afrike, domnievajú sa vedkyne

Prvá sociálna sieť sa neobjavila v ére internetu, ale oveľa skôr – presnejšie pred 50 000 rokmi na africkom kontinente.

31.01.2022 06:00
debata (8)

Na základe svojho výskumu to tvrdia dve vedkyne z Nemecka. Na rozdiel od svojho moderného elektronického partnera prvá komunikačná sieť využívala oveľa jednoduchšie médium, a to zo škrupín pštrosích vajec, informoval denník The Guardian.

Výskum odborníčok z Nemecka zahŕňal štúdium viac ako 1500 korálikov vykopaných na 31 afrických náleziskách rozosiatych v páse dlhom takmer 2900 kilometrov. Podľa analýz pravekí ľudia tieto koráliky – ktoré dodnes vyrábajú a nosia niektoré africké kmene – využívali aj na obchodovanie, vymieňanie správ a upevňovanie spojenectva.

more ulita Čítajte aj Kam sa z pláží Maurícia strácajú ulity a lastúry?

„Je to ako sledovať sériu stôp z omrviniek. Tieto koráliky sú vodítkom roztrúseným naprieč časom a priestorom a len čakajú na to, aby si ich niekto všimol,“ uviedla Jennifer Millerová z Inštitútu Maxa Plancka pre dejiny ľudstva v nemeckej Jene. Odborníčky porovnali vonkajší a vnútorný obvod korálov, hrúbku ich stien a zistili, že ľudia na východe a juhu Afriky začali pred 50 000 rokmi vyrábať takmer identické korále z rovnakého materiálu. Tieto skupiny od seba pritom delili tisíce kilometrov. „Výsledky sú prekvapivé, ale vzorec je jasný,“ dodala spoluautorka výskumu Wang I-ming z rovnakého inštitútu.

Korále zo škrupín pštrosích vajec sú jednou z najstarších nájdených foriem, ktorou sa zdobil druh Homo sapiens. Starší je podľa vedcov napríklad zvyk pomaľovať sa okrom, čo praktizovali pravekí muži aj ženy už pred 200 000 rokmi. Korále začali nosiť pred asi 75 000 rokmi a o 25 000 rokov neskôr sa výroba škrupinových ozdôb v Afrike rozbehla naplno.

ryba akvarium Čítajte aj Francúzska firma nebude ponúkať akváriové gule, privádzajú ryby k šialenstvu

Význam šperkov zo škrupín pštrosích vajec spočíva v tom, že namiesto toho, aby sa ľudia spoliehali na prirodzený tvar predmetu, škrupiny opracovali, uvádza v štúdii Wang a Millerová. Tým sa našim predchodcom naskytla príležitosť vytvárať rôzne dizajnové variácie a dnešní vedci môžu vďaka odlišným štýlom vysledovať spojitosti medzi rôznymi kultúrami.

Prvá sociálna sieť na svete však netrvala večne, píše The Guardian. Pred asi 33 000 rokmi sa vzorec nosenia korálov náhle zmenil. Zatiaľ čo vo východnej časti afrického kontinentu prax pokračovala, v južnej Afrike v podstate vymizla a objavila sa znova až pred 19 000 rokmi. Podľa Millerovej a Wang je možným dôvodom vtedajšia klimatická zmena.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #sociálna sieť #Afrika #vedci #výskum #vedkyne