Ruský fotograf zachytil ľadové medvede zabývané v meteorologickej stanici

Ruský fotograf Dmitrij Koch vytvoril fascinujúcu sériu snímok zachytávajúcich ľadové medvede, ktoré obsadili opustené budovy meteorologickej stanice na ostrove Koljučin medzi Ruskom a Aljaškou.

25.01.2022 19:13
debata (6)

V septembri minulého roka Koch putoval medzi ostrovmi v Čukotskom mori na okraji Severného ľadového oceánu. „Toto miesto je najvýchodnejšou časťou ruskej Arktídy, takže je veľmi ťažké sa tam dostať, ale zároveň je úplne nezabudnuteľné,“ uviedol Koch. „Plávali sme na plachetnici pozdĺž pobrežia a prešli takmer 2000 kilometrov okolo nedotknutej krajiny, dedín stratených v čase, miest s rozličnou faunou a morom plným života,“ dodal.

karas ryba Čítajte aj Izraelčania naučili karasy zlaté šoférovať vozidielka po zemi

Fotograf mal pôvodne namierené na Wrangelov ostrov, ktorý je preslávený svojim výskytom ľadových medveďov. Ale v roku 2021 tu títo bieli obri neboli – zrejme kvôli veľmi chladnému letu.

„Ale príroda vám vždy prihrá niečo, čo ani v najmenšom nečakáte. Keď sme preplávali okolo ostrova Koljučin blízko severného pobrežia Čukotky, uvideli sme nejaký pohyb v oknách opustených budov,“ povedal Koch. „Priblížili sme sa a zistili, že sú to medvede!“ dodal.

V opustených budovách niekdajšej meteorologickej stanice ľadové medvede podľa Kocha nikdy pozorované neboli. Fotografovi sa podarilo urobiť snímky ľadových medveďov ležérne pózujúcich v oknách a potĺkajúcich sa medzi rozpadajúcimi sa stavbami.

orangután, samica, mláda Čítajte aj Orangutanie matky sú trpezlivé, ale nie donekonečna

Meteorologická stanica na ostrove Koljučin vznikla v 30. rokoch 20. storočia a začiatkom 90. rokov bola opustená. Ostrov leží 11 kilometrov severne od ruského polostrova Čukotka. Jeho vegetácia má charakter tundry. Ostrov meria 4,5 kilometra na dĺžku a maximálne 1,5 kilometra na šírku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #príroda #fotograf #Aljaška #ľadovémedvede