Rast rýb spomaľujú vysoké teploty a chemikálie obsiahnuté v plastoch

Vedci zo Sydneyskej univerzity zistili, že ryby vystavené vysokým teplotám a druhu chemikálie, ktoré obsahujú plasty, rastú pomalšie.

12.02.2022 08:00
debata

Z ich novej štúdie vyplýva, že kombinácia globálneho otepľovania a znečistenia plastmi môže mať zničujúce dopady na úbytok morských živočíchov, napísal denník The Guardian.

Autori štúdie tvrdia, že ryby vystavené chemikálii bisfenol A potrebujú na rast vo vodách s vysokou teplotou viac potravy. Zlúčenina sa bežne používa pri výrobe plastov a podľa odborníkov narúša u živočíchov komunikáciu medzi bunkami, čo má vplyv na ich metabolizmus a rast. U ľudí je látka spájaná s nepriaznivými následkami pre vývoj alebo imunitný systém. Ročne sa po celom svete vyrobia miliardy ton tejto zlúčeniny.

hroch, zívanie, Afrika, Botswana, močiar, jazero, Čítajte aj Hrochy vedia rozoznať hlasy ostatných jedincov svojho druhu

Vedci vystavili ryby druhu dánio pruhované (danio rerio) takému množstvu bisfenolu A, ktoré sa bežne vyskytuje vo vodných tokoch. Zistili, že chemická látka znižuje pri teplote 24 stupňov Celzia množstvo energie, ktoré ryby potrebujú na rast. Zlúčenina naopak brzdí rast rýb pri 30 stupňoch Celzia a viac, čo je teplota, v ktorej v dôsledku globálneho otepľovania žije množstvo morských živočíchov.

Biológ Frank Seebacher, ktorý výskum viedol tvrdí, že je preto potrebné zmierniť klimatickú zmenu a obmedziť množstvo plastového odpadu. Inak podľa neho hrozí, že sa zníži populácia určitých druhov, čo v kombinácii s rybolovom môže viesť k ich úplnému zániku.

Autori štúdie tvrdia, že otepľovaním, znečistením a rybolovom je najviac ohrozená juhovýchodná Ázia, južná časť Severnej Ameriky a severná časť Južnej Ameriky.

Bisfenol A sa do mora dostáva z odpadových vôd a tiež z rozkladajúcich sa plastov. Veľké množstvo chemikálií je podľa vedcov v blízkosti výrobných závodov.

tiger Čítajte aj Najmenší leopard na svete v horách Ománu bojuje o prežitie

Obmedzením výskumu je skutočnosť, že vedci štúdiu vykonali na malých sladkovodných rybkách. Očakávajú však podobné výsledky aj u ďalších druhov.

„U stavovcov sú veľmi zachované všetky endokrinné systémy, takže je nepravdepodobné, že by medzi nimi existovali obrovské rozdiely v tom, ako reagujú na bisfenol A. Ale táto možnosť existuje a musíme ju overiť,“ uviedol Seebacher.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #teploty #vedci #chemikálie #výskum #plasty