Šimpanzy si liečia zranenia rozdrveným hmyzom, pomáhajú tak aj ostatným

Šimpanzy svojich zranených druhov liečia rozdrveným hmyzom.

17.02.2022 06:00
šimpanz Foto:
debata

Nová štúdia zverejnená v odbornom časopise Current Biology je príspevkom k poznaniu správania primátov a možno aj empatického správania medzi nimi.

Vedci pozorovali šimpanzov v Gabone a všimli si, že používajú hmyz, nielen keď potrebujú ošetriť seba, ale aj aby pomohli ostatným. Tam, kde by človek použil dezinfekciu a obväz, šimpanz nachytá hmyz a votrie ho do otvorenej rany.

„V škole sa z učebníc biológie učíte, akých úžasných veci sú zvieratá schopné. Myslím, že v nich skončí aj toto,“ povedala spoluautorka štúdie Simone Pikaová, ktorá pôsobí na univerzite v Osnabrücku.

Zima v lese. Foto V. Rucek Čítajte aj Dojíma vás osud ľadových medveďov v Arktíde? Nedostatok snehu ovplyvňuje aj náš život

Projekt začal v roku 2019, keď si ľudia všimli šimpanzicu menom Suzee, ako so záujmom prezerala zranenie na nohe svojho dospievajúceho mláďaťa. Zrazu sa načiahla po niečom, čo letelo okolo nej, vložila si to do úst, zahryzla a potom vložila do synovej rany. Potom svoju „medicínu“ odstránila a zopakovala procedúru ešte dvakrát.

Stalo sa to v gabonskom národnom parku Loango, kde vedci študujú skupinu 45 ohrozených šimpanzov. Pomoc vo forme rozdrveného hmyzu pozorovatelia v ďalších 15 mesiacoch zaznamenali okrem prípadu Suzee ešte devätnásťkrát.

Šimpanzy si často odnášajú zo súbojov s členmi vlastnej skupiny aj „cudzími“ súpermi aj niekoľkocenti­metrové rany. Pacienti sa ošetreniu nebránia, naopak vyzerajú, že sú spokojní. „Na to, aby strpeli vloženie hmyzu do rany, je potrebná veľká dôvera. Vyzerá to, že chápu, že im práve takáto liečba pomôže, je to úžasné,“ povedala Pikaová.

Nepodarilo sa zistiť, aký hmyzí druh šimpanzy do rán vkladajú. Vzhľadom na to, že sa po ňom zviera rýchlo zaženie vo vzduchu, je isté, že ide o lietajúci druh.

Koala Čítajte aj Austrália vyhlásila koaly na časti svojho územia za ohrozený druh

Podľa Pikaovej môže telo hmyzu obsahovať protizápalové látky, ktoré zranenie upokoja. Hmyzie organizmy môžu obsahovať ďalšie liečivé substancie a bude potrebné vykonať výskum toho, čo používajú šimpanzy.

Už skôr sa zistilo, že sa vtáky, medvede, slony a ďalšie zvieratá „liečia“ jedením určitých rastlín. Šimpanzov od nich odlišuje fakt, že nepomáhajú iba sami sebe, ale aj svojim druhom.

Pikaová pripomenula, že niektorí vedci stále pochybujú o sociálnych schopnostiach zvierat, ako je nezištná starostlivosť o druhých. V tomto pozorovanom prípade je však zrejmé, že šimpanzy ošetrovaním druhých pre seba nič nezískavajú, tak prečo to robia? U človeka sa takéto správanie spája so schopnosťou vcítiť sa do druhého – s empatiou – či je to tak aj u šimpanzov, si vyžiada ďalší výskum, domnieva sa Pikaová.

debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #opica #veda #liečba #výskum #zranenia #šimpanz