Island plánuje od roku 2024 ukončiť lov veľrýb

Island plánuje od roku 2024 ukončiť lov veľrýb. Oznámilo to islandské ministerstvo rybolovu.

23.02.2022 06:00
veľryba, chvost, more, oceán, ryba, plávanie,... Foto:
debata

Island je jedným z mála štátov, ktoré stále povoľujú komerčný lov veľrýb. Odkedy sa k nemu v roku 2019 vrátilo Japonsko, ale dopyt po veľrybom mäse z Islandu klesol a s ním aj počet veľrýb zabitých islandskými rybármi.

„Je len málo dôkazov, že táto činnosť má nejaké ekonomické výhody,“ komentovala rozhodnutie ministerky rybolovu a poľnohospodárstva Svandís Svavarsdóttirová, poslankyňa za stranu Zelených. „Existuje len málo argumentov na povolenie lovu veľrýb v roku 2024, po vypršaní súčasných kvót,“ doplnila.

V uplynulých troch rokoch dvaja najväčší držitelia licencií lov veľrýb zastavili, z toho jeden nadobro v roku 2020. V posledných troch rokoch tak bola islandskými lovcami zabitá len jedna veľryba, a síce vráskavec malý v roku 2021.

Dopyt po veľrybích produktoch z Islandu sa dramaticky znížil, keď sa ku komerčnému lovu veľrýb vrátilo Japonsko po tom, čo vystúpilo z Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC). Japonsko je zároveň najväčším trhom veľrybieho mäsa.

Kvôli rozšíreniu pobrežnej zóny, kde je rybolov zakázaný, sa navyše islandským veľrybárom výpravy predražili, pretože sa museli vydávať ďalej na more. Podmienky im sťažilo aj sprísnenie bezpečnostných požiadaviek na dovážané mäso počas koronavírusovej pandémie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #rybolov #veľryby