Svet dodnes využíva dávne čínske vynálezy

Čína je krajinou zahŕňajúcou ako obrovské mestské oblasti s vyspelým priemyslom, tak odľahlé oblasti bez akýchkoľvek moderných vymožeností.

26.02.2022 06:00
Čína, lampióny, nový lunárny rok Foto: ,
debata (1)

Je tiež jednou z najstarších civilizácií, ktoré na svete stále existujú. Jej dlhá história umožnila obyvateľom vyvinúť množstvo vynálezov, z ktorých mnohé používame dodnes. Spravodajský server Yahoo! News pripravil krátky prehľad vynálezov a objavov, ktoré vznikli vďaka múdrosti starých Číňanov.

Lampióny

Pravdepodobne ste už videli svietiace papierové lampióny, ktoré je možné vypustiť do vzduchu a nechať vyletieť vysoko do atmosféry. Číňania ich vytvorili, aby ich mohli používať pri oslavách a sviatkoch. Lampióny fungujú rovnako ako teplovzdušné balóny. Horiaca sviečka v spodnej časti ohrieva vzduch vo vnútri – a pretože má horúci vzduch menšiu hustotu ako studený, zdvihne papierový lampión do vzduchu.

Draci

Za milé detské spomienky na púšťanie drakov môžete poďakovať starým Číňanom. Draci boli pôvodne vyvinutí na náboženské slávnosti, ale potom sa stali obľúbenými hračkami deti i dospelých. Neskôr sa z drakov vyvinuli veľké ľudské klzáky. Tento príbeh má však aj svoju temnú stránku. Pri testovaní klzákov sa k nim priväzovali väzni, ktorých potom s klzákom pustili zo skaly. Môžeme len dúfať, že všetky testy boli úspešné.

Kompas

Kompas pomáha pri navigácii s využitím magnetického poľa Zeme. Keď Číňania kompas vynašli, jeho jediným účelom bolo zabezpečiť, aby stavali svoje domy smerom na juh. Vtedy sa verilo, že cez domy otočené na juh môžu prúdiť dobré vibrácie prírody.

Hodváb

Veľmi dôležitý vynález! Keď sa z vajíčka vyliahnu húsenice priadky morušovej, strávia celý svoj život trvajúci šesť týždňov pojedaním listov morušovníka, aby dostatočne vyrástli. Potom príde čas sa zakukliť. Priadka z tela vylučuje hodvábne vlákno, ktoré okolo seba ovíja a vytvára kokon. Každá húsenica priadky morušovej vyprodukuje jedno vlákno hodvábu, ktoré je dlhé asi 90 metrov. Starí Číňania zbierali kokony a varili ich vo vode, aby sa vlákna dali rozmotať. Číňania držali proces výroby hodvábu v tajnosti, aby tak zostali jeho jedinými dodávateľmi. Zvyšok sveta za hodváb platil zlatom.

Pušný prach

Vznikol náhodou, keď sa starí čínski chemici snažili vyvinúť lektvar, ktorý by ľuďom umožnil žiť večne. Namiesto toho vznikla táto traskavá zmes. Číňania však strelný prach používali na výrobu ohňostrojov. Až Európania prišli na spôsob, ako silu pušného prachu použiť v zbraniach.

Papier

Aj keď dnes pokladáme papier za niečo veľmi obyčajné, patril medzi najvýznamnejšie vynálezy v dejinách ľudstva. Prvýkrát ho vytvoril zhruba pred 2000 rokmi istý čínsky dvorný úradník. Zmiešal kúsky morušovej kôry, konope a handier s vodou a premenil ich na hustú pastu. Zmes potom zlisoval do tenkých listov a vysušil do podoby papiera.

Seizmografy

Prvý moderný prístroj schopný zachytiť zemetrasenie bol vyrobený až v roku 1848. Číňania však prišli s vlastným seizmografom už o niekoľko tisíc rokov skôr. Ich vynález sa však skladal z takmer dva metre širokej kanvice s ôsmimi kovovými drakmi rozmiestnenými na vonkajšej strane. Každý drak držal v papuli bronzovú guľu a pod ním bola soška ropuchy. Keď sa krajina začala triasť, gule spadli do ropuších papúľ a zvuk nárazu varoval ľudí v okolí.

To sú len niektoré z mnohých známych vecí, ktoré sa pred tisíckami rokov objavili v starej Číne. Medzi ďalšie patria napríklad dáždnik, papierové peniaze, počítadlo, porcelán, lodné kormidlá, traktory, čaj, hodiny, písacie stroje, proces tavenia železa, rakety, bronz, zubné kefky a mnoho ďalších.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vynález #krajina #objavy