Plastového odpadu v oceánoch by mohlo byť do roku 2050 štvornásobne viac

Produkcia plastov sa do roku 2040 viac ako zdvojnásobí. To by mohlo viesť k štvornásobnému zvýšeniu plastového odpadu v oceánoch a moriach do roku 2050.

25.02.2022 06:00
ryby, plasty, baktérie, more, odpad Foto:
Obrovské množstvo plastového odpadu sa hromadí aj v moriach a oceánoch.
debata

Vyplýva to z novej správy Vplyv plastového znečistenia v oceánoch na morské druhy, biodiverzitu a ekosystémy, ktorú pre Svetový fond na ochranu prírody (WWF) pripravil Inštitút Alfreda Wegenera z Helmholtzovho Centra pre polárny a morský výskum.

Približne 11 miliónov ton plastov ročne končí podľa analýzy v moriach a oceánoch. Ide najmä o jednorazové plasty a rôzne typy obalov. Najmenej 22 percent morského odpadu tvoria zvyšky rybárskeho náradia. Zo štúdie vyplýva, že nebezpečnú hranicu koncentrácie mikroplastov má Stredozemné more, Východočínske, Žlté a Arktické more.

kakadu papagáj Čítajte aj Vedci vo Viedni naučili papagáje kakadu hrať biliard

Konzervatívne hodnotenia doteraz dostupných štúdii ukazujú, že plastový odpad ovplyvňuje v prirodzenom prostredí 2144 druhov, uvádza Andrea Settey Hajdúchová z WWF Slovensko. Napríklad 90 percent všetkých morských vtákov a 52 percent morských korytnačiek plasty jedia.

„Vtáky tiež plasty používajú ako materiál na výstavbu hniezd, čo môže byť následne nebezpečné aj pre mláďatá,“ poznamenala Hajdúchová. Ak bude znečistenie plastmi naďalej rásť súčasným tempom, výskumníci predpovedajú, že 99,8 percenta všetkých druhov morských vtákov bude do roku 2050 jesť plasty.

šimpanz Čítajte aj Šimpanzy si liečia zranenia rozdrveným hmyzom, pomáhajú tak aj ostatným

Settey Hajdúchová poukazuje aj na koralové útesy, ktoré čelia vyhnutiu v dôsledku klimatickej zmeny. Hrozbou je pre nich aj plastové znečistenie. „Tam, kde sa plastový odpad zachytí medzi koralmi, rastie výskyt chorôb, ktoré koraly zabíjajú,“ konštatuje. Environmentalistka dopĺňa, že koraly začínajú prijímať mikroplasty ako potravu, čo má vplyv na ich prežitie.

„Znečistenie plastmi sa bezpochyby stane faktorom, ktorý prispeje k prebiehajúcemu šiestemu hromadnému vymieraniu a ku kolapsu ekosystémov. Vieme, ako plastové znečistenie zastaviť, a neexistuje žiadne ospravedlnenie za odkladanie prijatia globálnej dohody o znečistení plastmi,“ hovorí expertka WWF na oceány Ghislaine Llewellynová. K ukončeniu znečisťovania morí a oceánov plastami do roku 2030 by podľa nej mohlo prispieť prijatie celosvetovo záväznej zmluvy, ktorá by riešila všetky fázy životného cyklu plastov. Rokovať sa o nej bude na Environmentálnom zhromaždení OSN (UNEA), na zasadnutí od 28. februára do 2. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #oceány #moria #plasty #plastový odpad