Austrálski vedci chcú meniť ľudský moč na hnojivo pre mestské parky

Nový projekt austrálskych vedcov skúma, či by mohol ľudský moč slúžiť ako lacný a udržateľný zdroj hnojiva pre kvety a trávniky v mestských parkoch.

21.02.2022 06:00
moč urina Foto:
debata (1)

Píše o tom britský The Guardian, podľa ktorého môže štúdia ukončiť splachovanie hodnotných výlučkov do kanála.

„Je to dokonalé tekuté zlato,“ povedala o ľudskom moči profesorka Cara Bealová z Griffithovej univerzity, ktorá stojí na čele výskumnej iniciatívy. „Predstavuje koncentrovaný prísun dusíka, fosforu a draslíka potrebný na rast rastlín a je prekvapivo čistá v porovnaní s iným odpadom,“ vysvetľuje.

Bealová na projekte spolupracuje s inžinierom z Univerzity v Melbourne Stefanom Freguiom, ktorý navrhol systém na extrakciu cenných zložiek z moču. Cieľom štvorročnej štúdie je okrem iného preskúmať rôzne verzie záchodov s touto technológiou. Prototypy „záchodov s odklonom moču“ sa už teraz testujú v Sydney a Brisbane, píše The Guardian.

„Technológiu máme. Ide o to pozrieť sa na regulatórne povolenie a prinútiť zdravotnícke a plánovacie úrady, aby vec pochopili,“ myslí si Bealová. Odklon od syntetických hnojív považuje zároveň za predpoklad na dosiahnutie nulových uhlíkových emisií. Profesor Stuart Khan z Univerzity Nového Južného Walesu v Sydney podotýka, že fosfor nie je obnoviteľný a že v súčasnosti ho po použití v poľnohospodárstve „splachujeme do kanála“ bez možnosti ho znovu získať.

Súčasťou austrálskeho projektu bude podľa The Guardian aj snaha potlačiť u verejnosti inštinktívny odpor na recykláciu moču. „Myslím si, že keď ľudia pochopia význam udržateľného používania obmedzených zdrojov, preváži to akýkoľvek faktor nechutnosti,“ uviedol profesor Khan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #moč #vedci #park #výskum #zeleň #urina #mestský park