Vo Švédsku cvičia voľne žijúce vrany, aby pomáhali s upratovaním neporiadku po ľuďoch

Švédska startupová firma skúša, ako by sa pri upratovaní drobných odpadkov v mestách osvedčili voľne žijúce vrany.

27.02.2022 06:00
vrana Foto:
debata (2)

Operení pomocníci motivovaní získaním krmiva a zbierajúci napríklad ohorky cigariet, by mohli byť nasadení v meste Södertälje, informoval server The Local.

„Ide o voľne žijúce vtáky, ktoré sa na veci podieľajú dobrovoľne,“ povedal agentúre TT Christian Günther-Hanssen, zakladateľ firmy, ktorá metódu vyvíja. Vrany sa učia nosiť odpadky do automatu, z ktorého im ako odmena vypadne krmivo. Firma sa rozhodla využiť vrany, pretože to sú najinteligentnejšie vtáky. „Ľahko sa učia a je šanca, že sa učia aj jedna od druhej. Zároveň existuje menšie riziko, že samy omylom zjedia nejaké odpadky,“ popísal Günther-Hanssen prednosti vrán.

Podľa nadácie Udržujme Švédsko upratané fajčiari na uliciach v tejto škandinávskej krajine odhodí viac ako miliardu cigaretových ohorkov ročne, čo predstavuje 62 percent odpadkov končiacich na zemi kvôli ľudskej nedbanlivosti.

kakadu papagáj Čítajte aj Vedci vo Viedni naučili papagáje kakadu hrať biliard

Teraz chcú na zbieranie odpadkov z ulíc vrany vyskúšať v meste Södertälje juhozápadne od Štokholmu. Thomas Thernström z tamojších komunálnych služieb povedal, že mesto zisťuje, či má vhodné miesto, kde by mohol stať automat vymieňajúci odpadky za krmivo pre vrany, a či sa v mestskej pokladni nájdu peniaze na tento projekt. Günther-Hanssen odhaduje, že vrany by mohli mestu ušetriť najmenej 75 percent nákladov spojených so zbieraním ohorkov.

šimpanz Čítajte aj Šimpanzy si liečia zranenia rozdrveným hmyzom, pomáhajú tak aj ostatným

Vrany by s upratovaním Södertälje mohli začať pomáhať na jar. „Bolo by zaujímavé zistiť, či táto metóda funguje aj inde (ako v meste). Aj s ohľadom na to, že dokážeme naučiť vrany zbierať ohorky, ale nedokážeme naučiť ľudí, aby ich neodhadzovali,“ do­dal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #upratovanie #Švédsko #neporiadok #vrana