Novo objavený druh pradávneho krokodíla zožral pred smrťou dinosaurie mláďa

Druh pradávneho krokodíla novo objaveného v stredovýchodnej Austrálii pripravil vedcom prekvapenie. V žalúdku 2,5-metrového plaza z obdobia kriedy totiž našli napoly strávené pozostatky dinosaurieho mláďaťa.

19.02.2022 09:09
debata

Ide o prvý dôkaz, že sa dinosaury na území dnešnej Austrálie pred miliónmi rokov mohli stať korisťou krokodílov, uviedlo vo vyhlásení Austrálske múzeum éry dinosaurov.

Skamenené kosti jedinca patriaceho k druhu Confractosuchus sauroktonos sa pôvodne zachovali uložené v hornine zvanej prachovec, boli ale čiastočne rozdrvené. Poškodenie vo vnútri fosílie odhalilo niekoľko malých kostí drobného zvieraťa.

šimpanz Čítajte aj Šimpanzy si liečia zranenia rozdrveným hmyzom, pomáhajú tak aj ostatným

Vedci následne s pomocou röntgenového žiarenia a výpočtovej tomografie (CT) kosti identifikovali a pri desať mesiacov dlhom procese pripravili ich 3D rekonštrukciu. Zo sladkovodného krokodíla sa zachovalo okolo 35 percent a výskumníkom sa podarilo rekonštruovať takmer celú jeho lebku. Mladého dinosaura vo vnútri krokodílieho žalúdka sa nepodarilo presne klasifikovať. Išlo však o mláďa vážiace takmer 1,7 kilogramu, ktoré patrilo k druhovo rozmanitej skupine ornitopodov, väčšinovo bylinožravých dinosaurov.

Krokodíl svoju poslednú večeru zabil, alebo ju našiel krátko potom, ako uhynula.

Podobné objavy sú „neuveriteľne vzácne, po celom svete je známa len hŕstka príkladov, v ktorých sa dinosaury stali korisťou“, uviedlo múzeum vo svojej správe.

nález, neandertálec, jaskyňa, oheň Čítajte aj Moderní ľudia žili v Európe už v dobe, keď ju ešte obývali...

„Aj keď sa confractosuchus bežne nešpecializoval na dinosaury, neignoroval by tak jednoduchú korisť, akou bol mladý ornitopod, ktorého pozostatky sa našli v jeho žalúdku,“ uviedol Matt White, vedúci štúdie zverejnenej v odbornom časopise Gondwana Research.

„Vzhľadom na nedostatok porovnateľných exemplárov bude tento prehistorický krokodíl a jeho posledný pokrm ďalej poskytovať návod ohľadom vzťahov a správania zvierat, ktoré v Austrálii žili pred miliónmi rokov,“ dodal White.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #Austrália #výskum #krokodíl #obdobie kriedy