V Škótsku objavili pozostatky zrejme najväčšieho vtákojaštera z obdobia jury

Paleontológovia oznámili, že objavili kostrové pozostatky zrejme najväčšieho vtákojaštera z obdobia jury.

10.03.2022 06:00
pterosaurus Foto:
debata (3)

Objav ukazuje, že pterosauri s rozpätím krídiel 2,5 metra existovali asi o 25 miliónov rokov skôr, ako odborníci doteraz predpokladali.

„Keď tento tvor žil pred asi 170 miliónmi rokov, bol to najväčší živočích, ktorý kedy lietal. Aspoň z toho, čo vieme,“ povedal Steve Brusatte z Edinburskej univerzity, ktorý sa podieľal na štúdii popisujúcej objav. „Vývoj veľkých pterosaurov sme skutočne posunuli v čase,“ dodal.

Vzducholoď, zeppelin Čítajte aj 'Bláznivý gróf' dal svetu riaditeľnú vzducholoď

Skoršie nálezy podľa vedca naznačovali, že pterosaurovia v jurskom období nedosahovali väčšie rozmery ako asi 1,6 až 1,8 metra v rozpätí krídiel a výrazne väčšiu veľkosť dosiahli až v období kriedy. „Na konci kriedy, keď dopadol asteroid, žili pterosaurovia, ktorí boli veľkí ako stíhačky,“ povedal Brusatte s odkazom na masové vymieranie pred 66 miliónmi rokov, ktoré vyhubilo väčšinu dinosaurov a nespočetné množstvo ďalších tvorov.

Brusatte uviedol, že objav je pozoruhodný svojou veľkosťou. Fosília vtákojaštera je kompletná asi zo 70 percent. To je u týchto tvorov výnimočné. Vedci z analýzy kostrových pozostatkov zistili, že išlo o dospievajúceho pterosaura. Rozpätie krídel dospelého jedinca tak mohlo byť väčšie ako tri metre. Tím zistil, že zviera malo pravdepodobne veľmi dobrý zrak.

sudana mesita slovenski vedci Čítajte aj Slovenskí vedci svoj výskum v Sudáne doplnili o pomoc miestnym komunitám

Skamenelinu objavila doktorandka Amelia Pennyová, ktorá si lebku tohto tvora všimla počas terénnych prác na ostrove Skye v roku 2017. „Nepodobala sa ničomu, čo som kedy videla. Vyrastala som v Prírodopisnom múzeu v Londýne a čítala o objavoch skamenelín čo rozhodne ovplyvnilo moje rozhodnutie stať sa paleontologičkou,“ dodala. „Ale nikdy by som si netrúfla očakávať, že sa mi podarí objaviť nového jurského plaza, najmä skamenelinu takého významu,“ dodala vedkyňa.

Odborník na pterosaurov z Leicesterskej univerzity David Unwin, ktorý sa na výskume nepodieľal, uviedol, že je otázne, či novoobjavený tvor bol najväčší vo svojej dobe. Poznamenal, že niektoré doteraz objavené fragmenty kostí naznačovali, že podobne veľkí pterosauri žili v období strednej jury. Dodal ale, že aj tak ide o veľmi významný nález. Skamenelín z tejto doby je málo a kompletné pozostatky sú ešte vzácnejšie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #jašter #vtákojašter #paleontológovia