Vedecký tím objavil pri Antarktíde vrak lode Endurance polárnika Shackletona

Vrak plavidla Endurance z expedície Brita Ernesta Shackletona leží v hĺbke 3000 metrov vo Weddellovom mori. Objavili ho tam experti, ktorí po vraku pátrali od začiatku februára na výprave vyslanej z Juhoafrickej republiky k Antarktíde.

09.03.2022 11:34
endurance Foto:
debata

Shackletonova loď vyplávala v roku 1914 a roku 1915 pri Antarktíde uviazla v ľade a potom sa potopila. Teraz bola v hĺbke 3008 metrov zhruba šesť kilometrov od pozície zaznamenanej jej kapitánom Frankom Worsleym.

objave vraku dnes informoval riaditeľ pátracej expedície Mensun Bound. „Veľmi nás dojalo, keď sa nám podarilo zistiť pozíciu Endurance a urobiť jej snímky,“ povedal. Podľa neho sa zdá, že je Endurance v dobrom stave. Bound ju označil za „najkrajší drevený vrak, aký kedy videl“. K stavu Endurance povedal, že „je vo vzpriamenej polohe, vyčnieva z pieskového dna, je neporušená a úžasne zachovalá; na zadku je vidieť nápis Endurance, je to míľnik histórie polárnej oblasti“.

Bound dodal, že nejde len o minulosť. „Prinášame príbeh Shackletona a Endurance verejnosti a novej generácii, ktorej bude zverená ochrana polárnych oblastí a našej planéty. Dúfame, že náš objav pomôže zapojiť mladých ľudí a bude v nich inšpirovať duch prieskumníkov, odvahu a odhodlanosť tých, ktorí s Endurance vyplávali k Antarktíde. Vzdávame hold kapitánovi Frankovi Worsleymu, ktorého detailné záznamy boli nedoceniteľnou pomocou pri lokalizovaní vraku,“ povedal Bound.

Historik Dan Snow povedal, že loď je neuveriteľne zachovaná. „Na piesčitom antarktickom dne nie sú mikroorganizmy ničiace drevo a voda tam má kvalitu destilovanej vody. Dokázali sme zaobstarať veľmi dobre zaostrené zábery,“ povedal. Z lode nebolo nič vyzdvihnuté a nikto sa ničoho nedotýkal. Vrak je podľa Snowa chránený Zmluvou o Antarktíde, ktorá Antarktídu označuje za nadnárodné územie určené iba na vedecké účely.

Organizátorom výpravy nazvanej Endurance22 je charitatívna organizácia Falklands Maritime Heritage Trust, tím vedie John Shears, ktorý bol v roku 2019 pri predchádzajúcom neúspešnom pokuse vrak lokalizovať. Na palube ľadoborca ​​Agulhas II je 46 členov posádky a tím 64 expertov, medzi ktorými sú technici, polárni vedci, meteorológovia, archeológovia a historici. Na cestu sa vydali z Kapského Mesta, mesiac po 100. výročí Shackletonovej smrti. Zomrel 5. januára roku 1922 a mal vtedy za sebou vedenie troch britských expedícií do Antarktídy.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Antarktída #Polárnik #vrak lode #Shackleton