Po tanzánskych pláňach sa preháňa vzácna albínska zebra bez pruhov

V Tanzánii sa podarilo odfotiť a natočiť extrémne vzácny exemplár albínskej zebry, ktorej úplne chýbajú typické tmavé pruhy. Strážcovia Národného parku Serengeti jej dali meno Ndasiata.

17.03.2022 18:00
debata (1)

Zebra, ktorá je odhadom stará asi osem mesiacov, je takmer celá pokrytá bielou srsťou a má len niekoľko veľmi slabých čiar na krku, hlave a tele. Pohybuje sa spoločne so stádom vo východnej časti parku.

Albinizmus je stav, kedy bunky neprodukujú melanín – pigment dodávajúci farbu koži, očiam, šupinám a srsti. To by v prípade Ndasiaty mohol byť problém, pretože vedci predpokladajú, že pruhy zebrám pomáhajú maskovať sa pred predátormi a biela zebra by tak bola v nevýhode. Zatiaľ sa však zdá, že sa jej v idylickom prostredí parku darí relatívne dobre.

Ako albíni sa môžu narodiť prakticky všetci cicavce, vrátane človeka. Albinizmus sa vyskytuje aj u plazov, obojživelníkov a nižších stavovcov, ale pretože majú v tele iné pigmentové bunky, nemusia vyzerať bielo.

V minulom roku sa podarilo v južnom Londýne nakrútiť bielu veveričku, ktorá vyvádzala v parku a ohromovala okoloidúcich. V roku 2018 bol v Ugande prvýkrát vo voľnej prírode videný šimpanz-albín. Dožil sa ale len 18 dní, potom ho napadli a zabili členovia vlastnej tlupy. Vedci sa domnievajú, že dôvodom bola práve nezvyčajná farba jeho srsti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zebra #národný park #exemplár #Serengeti