V Rwande sa po 40 rokoch podarilo objaviť kriticky ohrozeného netopiera

Druh netopiera, ktorého už 40 rokov nikto nevidel, sa podarilo objaviť v Rwande. Ochrancov prírody tento neuveriteľný objav veľmi potešil, pretože sa obávali, že netopier druhu Rhinolophus hilli už vyhynul.

16.03.2022 18:00
Rhinolophus hilli netopier Foto:
debata

Netopier ale medzitým prežíval v rwandskom dažďovom pralese Nyungwe, ktorý je tiež domovom ohrozených horských goríl. Zatiaľ nie je známe, akej veľkej populácii tohto netopiera sa podarilo prežiť a Medzinárodný zväz pre ochranu prírody (IUCN) ich vlani viedol ako kriticky ohrozené.

Objaviť stratený druh bolo neuveriteľné, uviedol riaditeľ mimovládnej organizácie na ochranu netopierov BCI Jon Flanders. „Je ohromujúce, že sme prví ľudia, ktorí ho po takom dlhom čase videli,“ dodal.

BCI sa spojila s ochranárskymi skupinami v Rwande a od roku 2013 začala vykonávať prieskumy druhov žijúcich v džungliach tejto africkej krajiny. V roku 2019 pri desaťdňovej expedícii, počas ktorej prehľadávali jaskyne v dažďovom pralese, vedci našli podivného netopiera.

„Okamžite sme vedeli, že je nezvyčajný a pozoruhodný,“ povedala hlavná vedkyňa BCI Winifred Fricková. „Jeho tvárové rysy sú také výrazné, až to vyzerá komicky,“ dodala. Ďalšie tri roky trvalo, kým sa vedcom podarilo potvrdiť, že ide skutočne o druh Rhinolophus hilli.

Asi 40 percent z 1321 druhov je podľa IUCN ohrozených. Vinu má na tom predovšetkým pôsobenie človeka, vrátane odlesňovania a ničenia prirodzeného prostredia netopierov.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #vedci #netopier #ochrana prírody #dažďový prales