Ako sa ukrajinský kocúr s miliónom fanúšikov dostal do bezpečia vo Francúzsku

Keď ruská armáda začala na konci februára bombardovať Charkov, ocitol sa v ohrození aj jeden z najpopulárnejších domácich miláčikov na svete.

19.03.2022 09:21
debata

Kocúr Stepan, ktorý žil v rodine svojej majiteľky na severe druhého najväčšieho mesta Ukrajiny, má vyše milióna sledujúcich na instagrame. V stredu si jeho fanúšikovia mohli oddýchnuť, keď prišla správa, že je v bezpečí vo Francúzsku. Dostal sa tam aj vďaka pomoci medzinárodného združenia tvorcov zo sociálnych sietí, opisuje The Washington Post (WP).

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Степан (@loveyoustepan)

Kocúra Stepana denník vo svojom štvrtkovom titulku označuje za najznámejšiu ukrajinskú mačku. Fotky a videá, v ktorých pózuje so znudeným či otráveným výrazom, často vedľa veľkého pohára s vínom alebo kokteilom, na sieťach zdieľali aj celebrity ako Britney Spearsová alebo Hailey Bieberová. Jeho majiteľka začala dostávať ponuky na propagáciu rôznych produktov – na napríklad s kabelkou talianskej značky Valentino.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Степан (@loveyoustepan)

Po útoku na Charkov, kde Rusi ostreľujú aj civilné ciele, sa však jeho účty odmlčali. Jeho fanúšikovia ich neustále aktualizovali a v komentároch prosili o informácie, píše WP. „Začala som sa na profil pozerať každý deň, aby som zistila, či sú v poriadku,“ povedala denníku 24-ročná študentka z Washingtonu Kalina Newmanová.

Situáciu zaznamenala aj Svetová asociácia influencerov a blogerov (World Influencers and Bloggers Association). Táto organizácia, ktorá vznikla v roku 2019 s cieľom spájať tvorcov obsahu na sociálnych sieťach z celého sveta, vlani vyhlásila Stepana jedným z najvýznamnejších svetových „petfluencerov“, čiže influencerov-maznáčikov. Teraz kocúrovi, jeho majiteľke Anne a jej dvom synom pomohla dostať sa na bezpečné miesto vo Francúzsku.

„Nebolo to vôbec jednoduché, na každom úseku cesty sme s nimi boli v kontakte,“ uviedla hovorkyňa asociácie Iryna Savčaková. Príspevok na Stepanovom instagramovom účte predtým opísal, že Anne a jej rodine vrátane kocúra sa z Charkova podarilo odísť asi po týždni vojny. Vlakom sa dostali do Ľvova a následne k hranici Ukrajiny s Poľskom, ktorú asi po deväťhodinovom čakaní prekročili.

„Tam sa ich ujala Svetová asociácia influencerov a blogerov,“ napísal WP. Organizácia rodinu vykonala Poľskom a ďalej na západ a vo Francúzsku jej prenajala byt, v ktorom môže zostať tak dlho, ako to bude treba. „Osobne sa o nich vo Francúzsku staráme,“ uviedla Savčaková.

Keď Anna v stredu oznámila, že Stepan je nažive a v bezpečí, nasledovala podľa WP vlna úľavy a radostných reakcií. Stredajší príspevok na instagrame už nazbieral cez 466 000 lajkov. Podľa amerického denníka tento príbeh ukazuje, ako sa influenci z regiónov zmietaných konfliktmi, vrátane tých zvieracích, môžu v prípade potreby oprieť o svojich fanúšikov, a ako sa komunita fanúšikov, ktorá často pre tvorcov plní ekonomické funkcie, môže „zo dňa na deň premeniť na životne“ dôležitú podporu".

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Instagram #charkov #vojna na Ukrajine #kocúr