Čo je pre človeka odpad, to je pre chobotnice poklad. "Stavajú" si z neho príbytky

Čo je pre človeka odpad, to je pre chobotnicu poklad. Aj tak by sa dal zhrnúť výsledok výskumu skupiny vedcov z Talianska a Brazílie, ktorí chceli zistiť, ako sa chobotnice stavajú k odpadkom, ktoré končia na morskom dne.

03.04.2022 06:00
Chobotnica Foto:
debata

Potápači už roky robia po celom svete snímky a nahrávky hlavonožcov, ktoré sa schovávajú v prázdnych fľašiach či nosia na hlave polovicu vyhodenej kokosovej škrupiny. Ale vedci sa tomuto javu zatiaľ príliš nevenovali. Preto sa teraz vedecký tím rozhodol zhromaždiť 261 podobných záberov – a zistiť, čo presne chobotnice s ľudskými odpadkami robia.

„Tieto hlbokomorské záznamy sú nesmierne zaujímavé, pretože dokonca aj vo veľkých hĺbkach sa títo tvorovia stretávajú s odpadkami,“ povedala Maira Proiettiová z Federálnej univerzity v brazílskom Rio Grande denníku The Guardian.

Primárnym spôsobom, ako chobotnice využívajú odpadky, je vytvorenie príbytku. Chobotnice udomácňujú sklenené fľaše všetkých tvarov, ktoré sú ich primárnou voľbou; po nich nasledujú plastové a nakoniec kovové nádoby.

Menšie kúsky odpadkov tiež používajú ďalšími spôsobmi. Predmety, ako sú kovové a plastové viečka či zátky, kúsky skla a plastov, kovové lyžičky a úlomky kokosových škrupín im slúžia ako maskovanie. Väčšie predmety, napríklad plechovky, igelitové vrecia a dokonca kus surfingovej dosky, im slúžia ako pomôcky, ako sa ukryť medzi kameňmi.

vták, Cracticus tibicen Čítajte aj Vedci chceli skúmať austrálske vtáky, ale zistili len, aké sú bystré

Podobná vynaliezavosť dokazuje inteligenciu a extrémnu schopnosť adaptácie hlavonožcov. Odvrátenou stranou výskumu je možnosť, že chobotnice využívajú ľudské odpadky preto, že sa zmenšuje zásoba dostupných mušlí. A niektoré ľudské odpadky pre ne môžu byť vyslovene nebezpečné alebo škodlivé – ako úlomky skla, alebo autobatéria, ktorú zabývala jedna z chobotníc.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #odpad #vedci #výskum #chobotnica