Obrovské novozélandské zemiaky nie sú zemiaky, rozhodla Guinnessova kniha

Kedy nie je zemiak zemiakom? Keď v skutočnosti ide o hľuzu tekvice, rozhodli zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov.

26.03.2022 08:31
debata

Nádej novozélandského páru, ktorý od minulého leta veril, že vykopal najväčší zemiak na svete, sa tým ‚rozbila na kašu‘.

Colin a Donna Craigoví-Brownovci našli obrovskú hľuzu vážiacu bezmála osem kíl v auguste na svojej malej farme neďaleko Hamiltonu – a boli si úplne istí, že je to zemiak, pretože vyzerala ako zemiaky a chutila ako zemiaky.

netopiere Čítajte aj Ukrajinský výskum netopierov sa zmenil na fámu o biologických zbraniach

Zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov ale nechali urobiť rozbor a zistili, že o zemiaky nejde. „Čo sa na to dá povedať? Nemôžeme im napísať, že im neveríme, keď sme im sami dali vzorku, aby urobili rozbor DNA,“ vyhlásil Colin Craig-Brown.

Od konca augusta sa domnelý zemiak, ktorý dostal meno Doug, stal v oblasti okolo farmy manželov Craigových-Brownových celebritou. Colin pre neho dokonca postavil malý vozíček. „Nasadili sme mu klobúk. Dali sme ho na facebook, vzali sme ho na prechádzku, dopriali sme mu trochu slniečka. Je neuveriteľné, čo všetko ľudí pobaví,“ vyhlásil Colin.

Ak by sa potvrdilo, že ide skutočne o zemiak, stal by sa Doug najväčším známym vykopaným zemiakom na svete. Doterajším rekordérom zaznamenaným v Guinnessovej knihe rekordov je zemiak vykopaný v roku 2011 v Británii, ktorý vážil 4,99 kilogramu.

petrzlenova vnat Čítajte aj Nemusíte držať pôst. S únavou zatočíte, ak si na tanier naložíte túto bylinu!

Avšak ani potom, ako nádej na rekord zhasla, na hľuzu Colin Craig-Brown nezanevrel. Zatiaľ má Douga uloženého v mrazničke, kým sa rozhodne, čo s ním ďalej bude. „Kedykoľvek si beriem klobásky, hovorím mu ‚ránko‘. Je super. A vždy, keď k nám prídu vnúčatá, chcú najskôr vidieť Douga. Je to najväčší ne-zemiak na svete,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Guinessová kniha rekordov #tekvica #zemiak