Do Londýna sa po 400 rokoch vrátili bobry

Do Londýna sa po viac ako 400 rokoch vracajú bobry. Prvý pár týchto vodných hlodavcov bude žiť v areáli farmy v Enfielde na severe metropoly a ochrancovia prírody dúfajú, že by sa chov mohol postupne rozšíriť a pomôcť vrátiť do Londýna divé zvieratá, ktoré môžu byť užitočné napríklad aj pri prevencii povodní, napísal server BBC.

03.04.2022 08:00
bobor Foto:
debata (1)

„Sme radi, že môžeme nechať bobry žiť v takej blízkosti mesta… Skúsenosti z Európy aj Škótska ukazujú, že bobry sú prispôsobivý druh, ktorému stačí voda a dostatok potravy,“ uviedla Roisin Campbellová-Palmerová, ktorá sa na projekte podieľa.

Odborníci si sľubujú, že bobry, ktorí v prírode stavajú hrádze na vodných tokoch, by mohli byť veľmi užitoční pri prirodzenej obnove mokradí, ktoré spomaľujú priebeh povodní.

Bobry sa v Británii ocitli v 16. storočí na pokraji vyhubenia, pretože sa často lovili kvôli kožušine, mäsu a výlučkom pachových žliaz, ktoré sa používali pri výrobe parfumov.

Londýnsky bobrí pár zatiaľ nemá mená a najskôr sa o nich bude hlasovať online. „Máme tu návrhy Justin Beaver pre samcov a Sigourney Beaver pre samicu. Ale uvidíme, s čím ešte ľudia prídu,“ uviedla hovorkyňa farmy Andrea DeLuceová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #príroda #mesto #bobor