Vedci v Indii objavili záhadné obrie kamenné nádoby

Vedci v Indii objavili záhadné obrie nádoby, ktoré mohli slúžiť pri dávnych pohrebných rituáloch. Celkovo 65 nádob z pieskovca našli na štyroch miestach v štáte Ásám na severovýchode Indie.

14.04.2022 06:00
nádoby Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Nádoby majú rôzny tvar a veľkosť; niektoré sú vysoké a valcovité, zatiaľ čo iné sú čiastočne alebo úplne pochované v krajine.

Podobné kamenné nádoby boli už predtým nájdené v Laose a Indonézii. Na objave sa podieľali vedci z dvoch indických a jednej austrálskej univerzity. „Stále nevieme, kto tieto obrovské nádoby vyrobil, ani kde tí ľudia žili. Všetko je to tak trochu záhada,“ povedal Nicholas Skopal z Austrálskej národnej univerzity, ktorý bol členom výskumného tímu. Hoci stále nie je jasné, na čo obrie nádoby slúžili, vedci sa domnievajú, že „pravdepodobne súviseli s pohrebnými praktikami“, uviedol Skopal.

Podľa neho existujú rozprávania etnickej skupiny Nágov žijúcich v severovýchodnej Indii, podľa ktorých sa našli podobné nádoby naplnené spopolnenými pozostatkami, korálikmi a ďalšími artefaktmi.

Doktor Tilok Thakuria z indickej univerzity NEHU v meste Šillong BBC povedal, že „v súčasnosti sú nádoby prázdne“. Kedysi boli pravdepodobne zakryté viečkami. „Ďalším krokom tohto projektu je vykopanie a rozsiahla dokumentácia jednotlivých prvkov týchto nádob,“ dodal doktor Thakuria.

Vedci sa domnievajú, že tieto nádoby pochádzajú z doby viac ako 400 rokov pred naším letopočtom. Vedci ale zatiaľ v Ásame prehľadali len veľmi obmedzenú oblasť a je pravdepodobné, že podobných nálezísk sa tam ukrýva zrejme oveľa viac. Podobné kamenné nádoby objavili vedci v roku 2016 v Laose a odhadujú, že boli uložené najmenej pred 2¤000 rokmi.

Archeológovia vtedy objavili tri rôzne typy pohrebov: kosti uložené v jamách s veľkým vápencovým blokom navrchu, kosti pochované v keramických nádobách a jedno telo v hrobe. „Veľkosť a štruktúra nádob nájdených v Ásame a Laose sú si veľmi podobné. Existujú však určité rozdiely v tvare a vo veľkosti. Nádoby v Ásame sú baňatejšie, zatiaľ čo tie v Laose sú skôr valcovité,“ dodal Nicholas Skopal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #India #vedci #výskumníci #kamenné nádoby