Vedci v Kalifornii vypustia geneticky modifikované komáre

Britská spoločnosť Oxitec plánuje v Kalifornii vypustiť geneticky modifikované komáre.

12.04.2022 16:36
komár, štípanec, uštipnutie, hmyz, krv Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Tento experiment má pomôcť zbaviť sa komárov rodu Aedes aegypti, ktoré prenášajú žltú zimnicu, vírus zika, horúčky dengue a chikungunya, napísal denník Los Angeles Times.

Geneticky modifikované komáre sa budú vo voľnej prírode párovať so samicami Aedes aegypti. Z ich potomstva následne uhynú všetky samičky a zostanú len jedince mužského rodu, ktoré nesajú krv, a teda ani neprenášajú choroby.

tulen leopardi Čítajte aj Uškatce objavili pri Kanade lososiu veľkofarmu, vnikli do nej a nechcú preč

Experiment už schválila Americká agentúra pre ochranu životného prostredia, no musí s ním súhlasiť aj Americký úrad pre pesticídy. Spoločnosť Oxitec si Kaliforniu vybrala preto, lebo v ostatných desiatich rokoch sa tam zvýšil výskyt komárov Aedes aegypti.

Geneticky modifikované jedince budú vypustené na rozlohe takmer 120 štvorcových kilometrov v okresoch Fresno, San Bernardino, Stanislaus a Tulare. Podľa Oxitecu sa verejnosť nemusí obávať, že by ich poštípal geneticky modifikovaný komár, keďže budú vypúšťať len samce.

dinosaurus, asteroid Čítajte aj Objavili fosíliu dinosaura, ktorý zahynul v deň, keď Zem zasiahol asteroid

Táto metóda vyhubenia invazívneho Aedes aegypti však má aj svojich kritikov. Tvrdia, že vypustenie geneticky modifikovaného hmyzu do prírody ešte nie je dostatočne preskúmané a môže spôsobiť vyhynutie iných druhov hmyzu či neschopnosť monitorovať miestnu populáciu komárov. Upozorňujú tiež, že komáre v Kalifornii choroby neprenášajú, preto by bolo vhodnejšie pokus uskutočniť v postihnutejších oblastiach.

Spoločnosť Oxitec už dva podobné experimenty uskutočnila v Brazílii a na Floride. Výsledky ešte nikde neuverejnila, podľa vyhlásenia Nathana Rosea z Oxitecu sa však v Brazílii podarilo za 13 týždňov znížiť populáciu komárov o 95 percent.

argentopolybazit Čítajte aj Po dobšináite má Slovensko opäť nový minerál. Už 25-ty.

Oxitec chce na základe dát zozbieraných v Kalifornii požiadať o schválenie geneticky modifikovaného komára na komerčné účely.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #komár #vedci #geneticky modifikovaný komár