Holohlavce môžu pomôcť proti depresii, vymania mozog zo zabehnutých koľají

Psychotropná látka psilocybín, ktorú obsahujú huby holohlavce, pomáha uvoľniť mozog ľudí s depresiou a zmierňuje lipnutie na negatívnych vzorkách myslenia.

04.05.2022 06:00
lysohlavky Foto:
debata (3)

Informácie priniesol denník The Guardian s odkazom na novú štúdiu, podľa ktorej sa účinky halucinogénu môžu prejaviť aj niekoľko týždňov od začatia liečby.

Z výsledkov vyplýva, že mozog je vďaka psilocybínu „pružnejší“. Látka funguje inak ako bežné antidepresíva, a to aj niekoľko týždňov po užití. Podľa britských vedcov zistenia naznačujú, že psilocybín by mohol byť vhodnou alternatívou liečby depresie.

Autori štúdie tvrdia, že vzorce mozgovej aktivity pri depresii bývajú strnulé a obmedzené. Halucinogén by mohol pomôcť mozgu vymaniť sa z tejto rutiny spôsobom, ktorý tradičné terapie neumožňujú. „Tieto zistenia sú dôležité. Prvýkrát zisťujeme, že psilocybín pôsobí inak než bežné antidepresíva, a to tak, že mozog je pružnejší a premenlivejší a menej sa utvrdzuje v negatívnych vzorkách myslenia spojených s depresiou,“ uviedol David Nutt, ktorý vedie centrum pre výskum psychedelík na londýnskej vysokej škole Imperial College. „To potvrdzuje naše pôvodné predpoklady, že psilocybín by mohol byť skutočnou alternatívou pri liečbe depresií,“ dodal vedec.

„Účinok pozorovaný pri psilocybíne je konzistentný v dvoch štúdiách týkajúcich sa zlepšenia stavu ľudí a nebol pozorovaný pri bežných antidepresívach,“ dodal hlavný autor štúdie Robin Carhart-Harris, ktorý teraz pôsobí na univerzite v San Franciscu, ale predtým viedol britské centrum pre výskum psychoaktívnych látok . „V predchádzajúcich štúdiách sme pozorovali podobný účinok u ľudí, ktorých mozog sme snímali počas užívania psychedelík, ale tu ho vidíme až niekoľko týždňov po liečbe depresie, čo naznačuje prenos akútneho účinku drogy,“ uviedol Carhat-Harris.

mys Čítajte aj Výskum myší z ISS môže objasniť tvorbu obličkových kameňov u astronautov

Psilocybín je jednou z mnohých psychoaktívnych látok, ktoré sa skúmajú ako potenciálna liečba psychických porúch. Nové poznatky vychádzajú z analýzy snímok mozgu asi 60 osôb liečených s depresiami. Tím sa domnieva, že sa mu podarilo odhaliť, ako halucinogén získavaný z holohlávok pôsobí na mozog. Ľudia, ktorí reagovali na terapiu psilocybínom, vykazovali zvýšenú mozgovú konektivitu nielen počas liečby, ale aj tri týždne po nej. Títo ľudia tiež uvádzali zlepšenie svojej depresie.

prostata, penis, močové ústroje, pohlavné orgány, mechúr, semeníky Čítajte aj Vedci objavili baktérie, ktoré môžu súvisieť s rakovinou prostaty

Autori štúdie nepozorovali podobné zmeny v mozgovom prepojení u osôb liečených bežným antidepresívom escitalopramom, čo naznačuje, že psychoaktívne látky pôsobia pri liečbe depresie inak. Podľa tímu je výskum sľubným pokrokom v liečbe psilocybínom, účinky látky boli potvrdené vo dvoch štúdiách. Autori však upozornili, že pacienti s depresiou by sa nemali napriek povzbudivým zisteniam pokúšať o samoliečbu pomocou holohlávok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #štúdia #vedci #výskum #huby #depresie #myslenie #holohlavce #liečba depresie