Klimatická zmena a intenzívne poľnohospodárstvo podľa štúdie spôsobujú úbytok hmyzu

V niektorých častiach sveta kleslo množstvo hmyzu o polovicu, podľa vedcov z londýnskej University College London (UCL) za to môže globálne otepľovanie a intenzívne poľnohospodárstvo. Vyplýva to z novej štúdie, o ktorej informoval server BBC News.

03.05.2022 06:00
hmyz Foto:
debata

Autori výskumu zdôrazňujú, že ľudstvo si musí uvedomiť, akú hrozbu pre hmyz predstavuje, než niektoré druhy navždy zmiznú. Podľa hlavnej autorky štúdie Charlie Outhwaiteovej môže byť úbytok hmyzu škodlivý nielen pre prírodné prostredie, ale aj pre „ľudské zdravie a potravinovú bezpečnosť, najmä v dôsledku úbytku opeľovačov“.

Jej zistenia zdôrazňujú potrebu lepšej ochrany prírodného prostredia, jeho zachovanie totiž môže prispieť k tomu, aby sa životne dôležitému hmyzu darilo. Ľudia podľa vedkyne tiež musia zmierniť intenzívne poľnohospodárstvo, ktoré sa snaží o čo najväčší zisk na malej ploche, a znížiť svoje emisie.

Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh, more, Čítajte aj Vedci hlásia rekordný ročný úbytok plochy morského ľadu v Antarktíde

Klesajúca populácia hmyzu vyvoláva obavy po celom svete. Vedecké údaje sú ale zmiešané: niektoré druhy hmyzu vykazujú drastický pokles, zatiaľ čo iné zostávajú na rovnakej úrovni. Vedci v poslednej štúdii zhromaždili údaje o výskyte takmer 20 000 druhov hmyzu, vrátane včiel, mravcov, motýľov, kobyliek a vážok, na približne 6 000 rôznych lokalitách.

Podľa výskumu publikovaného v časopise Nature sa v oblastiach s intenzívnym poľnohospodárstvom a výrazným otepľovaním znížil celkový počet hmyzu o 49 percent. Množstvo rôznych druhov sa v týchto lokalitách zmenšilo o 27 percent v porovnaní s relatívne nedotknutými miestami, ktorým sa zatiaľ najzávažnejšie dosahy klimatickej zmeny vyhli.

nález, neandertálec, jaskyňa, oheň Čítajte aj Pravekí ľudia dokázali optickou ilúziou rozpohybovať rytiny zvierat, uvádza štúdia

Podľa vedcov je možné úbytku predchádzať napríklad vyčlenením prírodných plôch slúžiacich ako útočisko pre hmyz, ktorý potrebuje tieň, aby prežil v horúcom počasí. „Starostlivé hospodárenie v poľnohospodár­skych oblastiach, napríklad zachovanie biotopov v blízkosti poľnohospodárskej pôdy, môže pomôcť zabezpečiť, aby sa životne dôležitému hmyzu stále darilo,“ povedal vedec Tim Newbold. „Musíme si uvedomiť, aký dôležitý je hmyz pre životné prostredie ako celok a pre ľudské zdravie a pohodu, aby sme sa vysporiadali s hrozbami, ktoré preň predstavujeme, skôr než mnoho druhov navždy zanikne,“ dodal výskumník Peter McCann.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #hmyz #klimatická zmena #chrobák