Milióny včiel zahynuli kvôli horúčave počas prepravy lietadlom na Aljašku

Päť miliónov včiel cestovalo lietadlom na Aljašku, kde ich chceli miestni farmári použiť na opeľovanie jablčných sadov.

30.04.2022 08:49
včela, včely Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Pravidelne používaný let cez Seattle bol ale preťažený, a tak aerolínie zásielku včiel poslali cez Atlantu. Kvôli oneskoreniu ale užitočný hmyz strávil niekoľko hodín v debnách priamo na pristávacej dráhe a väčšina včiel uhynula.

Keď Sarah McElreaová dorazila na letisko v Anchorage, aby si vyzdvihla 200 debien plných včiel, ktoré si nechala poslať zo Sacramenta, čakalo ju nemilé prekvapenie. Zásielka o celkovej váhe asi 350 kilogramov na ňu nečakala na letisku v Anchorage na Aljaške, ale bola v Atlante v americkom štáte Georgia, prakticky na opačnom konci USA. Tamojší kolegovia včelári sa rýchlo vypravili na letisko, aby sa pokúsili obsah zásielky zachrániť, avšak neúspešne.

sonda Čítajte aj Na oblohe môžete vidieť Merkúr. Planétku, ktorú neuzrel ani Kopernik

Prevoz včiel je pomerne náročná operácia. Včely musia byť po ceste kŕmené, zvyčajne cukrovou vodou, a musia byť celý čas v chlade. Na Aljašku sa musia dovážať, pretože to nie je ich prirodzené prostredie. Ovocné stromy a ďalšie rastliny tu predtým opeľovali iné druhy hmyzu, ale pesticídy ich takmer vyhubili. Miestni poľnohospodári tak teraz závisia od kočovných včelárov, ktorí privezú svoje roje k poliam alebo sadom a nechajú ich opeľovať.

McElreaová hovorí o „plytvaní a úplnej tragédii“. „Ľudia si neuvedomujú, ako veľmi sme ako druh závislí na opeľovaní včelami.“

pečeň, vírus, žltačka, hepatitída Čítajte aj Môže za pribúdajúce prípady zápalu pečene u detí oslabená imunita?

Aerolinky Delta Airlines sa včelárke ospravedlnili za „nešťastnú situáciu“. Podľa hovorkyne spoločnosti spoločnosť zabezpečila, aby sa podobné udalosti už v budúcnosti nestávali. McElreaovej však ospravedlnenie nestačí, žiada tiež odškodné za zásielku v cene 48-tisíc dolárov.

Stromy na Aljaške je napriek nešťastnej smrti týchto včiel nutné opeľovať. A tak sa McElrea chce vydať pre ďalšiu zásielku dodávkou. Cesta zo Sacramenta do Seattlu jej autom zaberie asi 13 hodín. Zo Seattlu do Anchorage potom poletí tri a pol hodiny priamym letom spolu so svojimi zverenkyňami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #včela #Aljaška #včely #jablkové sady