Na juhu Kanady, v provincii Quebec, sa zriedkavo vyskytol ľadový medveď

Na juhu Kanady, v provincii Quebec, sa zriedkavo vyskytol ľadový medveď. Svedkovia šelmu, ktorá symbolizuje globálne otepľovanie, pozorovali v sobotu pri dedine Madeleine-Centre na polostrove Gaspé.

01.05.2022 08:37
ľadový medveď Foto:
Ľadové medvede.
debata (1)

Informovala o tom dnes agentúra AFP. Polícia miestnych nabádala, aby zostali v bezpečí domova.

„Pes štekal a ja som počul, ako môj partner kričí ‚Je tu medveď! Je tu medveď!‘“ povedala agentúre AFP Sophie Bonnevilleová, ktorá v dedine s približne dvoma tisíckami obyvateľov žije niekoľko mesiacov v roku. Madeleine-Centre leží viac ako 800 kilometrov severovýchodne od Montrealu a v súčasnej dobe je pokrytá snehom.

„Je veľmi neobvyklé vidieť tento severský druh tak ďaleko od jeho južnej hranice rozšírenia,“ povedala agentúre AFP biologička Lyne Morissette, ktorá sa zaoberá morskou ekológiou. „Súvisí s tým súčasná zmena klímy,“ dodala.

Polícia v sobotu zaisťovala bezpečnosť v oblasti, kam chodia ľudia na prechádzky. „Chodili sme od domu k domu a radili obyvateľom oblasti, aby zostali doma,“ povedal hovorca miestnej polície Stéphane Tremblay s tým, že podobnú situáciu „ešte nezažil“.

„So zmenou klímy je možné všetko,“ konštatovala Bonnevilleová. Kým sa šelma stratila v lese, stačila si ju odfotiť.

Štúdia z roku 2020 publikovaná v časopise Nature Climate Change odhalila, že globálne otepľovanie môže viesť k takmer úplnému vyhynutiu tohto ikonického zvieraťa. Ľadové kryhy, jeho životné prostredie, totiž postupne miznú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #Kanada #ľadový medveď