Vyhynutie hrozí pätine druhov plazov vo svete

Na pokraji vyhynutia sa nachádza až pätina druhov plazov vrátane korytnačky slonej žijúcej na súostroví Galapágy, varana komodského, gaviála indického či vretenice nosorohej.

07.05.2022 07:00
Galapagos land iguana Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedci o tom informovali v prvej komplexnej správe o stave plazov na svete, ktorá bola uverejnená v časopise Nature.

Vedci preskúmali viac ako 10 000 druhov plazov vrátanie korytnačiek, krokodílov, jašterov, hadov a hatérií. Zistili, že až 21 percent z nich je podľa stupnice Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) kriticky ohrozených, ohrozených alebo zraniteľných. Identifikovali tiež 31 druhov plazov, ktoré už vyhynuli.

velryba Čítajte aj Na pláži na Rhodose našli mŕtvu veľrybu, uhynula kvôli 15 kg plastov v žalúdku

Podľa výskumníkov za ohrozenie plazov môžu rovnaké faktory, ktoré ohrozujú aj iné suchozemské stavovce odlesňovanie na poľnohospodárske účely, ťažba dreva, lov a takzvané „sídelné kaše“, čiže riedka zástavba, ktorá sa postupne rozširuje do okolitej krajiny. Dodávajú, že ďalšími činiteľmi sú klimatická zmena a invazívne druhy živočíchov.

„Plazy sú dôležitou súčasťou ekosystémov. Správa o stave plazov nám pomôže pochopiť, ako odvrátiť ich vyhynutie a iné hrozby, ktorým čelia,“ uviedol spoluautor správy, hlavný zoológ a odborník na ochranu prírody Bruce Young z organizácie NatureServe, ktorá sa zaoberá biodiverzitou.

Podľa vedcov hrozí vyhynutie 27 percentám obojživelných plazov a 14 percentám plazov obývajúcich suché biotopy.

Niektorým druhom plazov sa však darí veľmi dobre, napríklad austrálsky krokodíl morský najväčší plaz na svete bol zaradený do kategórie najmenej ohrozených plazov, no jeho indický bratranec gaviál je na pokraji vyhynutia.

ľadový medveď Čítajte aj Na juhu Kanady, v provincii Quebec, sa zriedkavo vyskytol ľadový medveď

Zo známych druhov plazov je varan komodský zaradený medzi ohrozené druhy a kobre kráľovská, kožatka veľká a galapágsky leguán morský medzi zraniteľné.

Vedci identifikovali aj niekoľko oblastí, kde sú určité plazy najviac náchylné na vyhynutie. Ide najmä o Karibik, juhovýchodnú Áziu, Madagaskar či západnú Afriku.

Video
Pravda o klíme: S populárnym britským producentom a známym ochrancom prírody Nigelom Marvenom o záchrane planéty.

Vyrobila TV Pravda a Športová akadémia Mateja Tótha, o.z.

debata chyba
Viac na túto tému: #svet #plazy #Galapágy #vyhynutie