Laboratórne potraviny môžu zmierniť dopady na životné prostredie o 80%

Fínski vedci zistili, že laboratórne pestovanie mäsa a hmyzu môže v budúcnosti výrazne ušetriť vodu a obmedziť emisie uhlíka.

13.05.2022 06:00
potraviny Foto:
debata (6)

Tlak na planétu sa tak v porovnaní so súčasnou produkciou potravín môže znížiť až o 80 percent. V ostatných rokoch vedci vyvíjajú množstvo špeciálnych potravín s vysokým obsahom bielkovín a iných výživných látok. Tieto potraviny v porovnaní s bežnými potravinami predstavujú oveľa menšiu záťaž pre planétu a životné prostredie.

biblia Čítajte aj Na Novom Zélande objavili vzácny výtlačok biblie, ktorý vyzýva na smilnenie

Fínski vedci sa v štúdii zameranej na skúmanie environmentálnych dopadov takýchto potravín sústredili na tri hlavné oblasti využívanie vody, pôdy a emisie uhlíka. „Výrazné obmedzenie živočíšnej stravy a zaradenie rastlinných proteínových alternatív a potravín budúcnosti do jedálnička môže výrazne znížiť dopady na životné prostredie v súvislosti s globálnym otepľovaním a využívaním pôdy aj vody,“ uviedla Rachel Mazacová z Helsinskej univerzity.

Podľa výsledkov štúdie uverejnených v časopise Nature Food má požívanie alternatívnych potravín rovnaký vplyv na planétu ako vegetariánska či vegánska strava, no poskytuje komplexnejšiu paletu základných živín. Výroba takýchto potravín bude v budúcnosti závisieť od postupov založených na špičkových technológiách, napríklad pestovaní živočíšnych či rastlinných buniek v laboratórnych bioreaktoroch.

obloha hviezdy Čítajte aj Priveľa satelitov na orbite môže prekážať v pozorovaní hviezd

Medzi skúmané potraviny niektoré z nich zatiaľ len v ranej fáze vývoja patrili laboratórne vypestované druhy hmyzu a svrčkov, vaječné bielky pochádzajúce z laboratórnych kuracích buniek, hnedé chaluhy, proteínové prášky vyrobené z húb a mikroorganizmov, jedlé riasy a umelo vyrobené mlieko, mäso a bobuľové ovocie.

Niektorí vedci sú však voči prechodu na alternatívne druhy potravín skeptickí. Asaf Tzachor z Cambridgeskej univerzity, ktorý nebol súčasťou výskumu, upozorňuje, že hoci ide o sľubné objavy, môžu stroskotať na neochote obyvateľstva prejsť na takúto stravu.

sherlock Čítajte aj Sherlockovia z twitteru dúfajú, že ich zistenia o vojne pomôžu na súde

Viaceré štúdie podľa BBC ukázali, že prechod na rastlinnú stravu má pozitívne účinky na zdravie aj životné prostredie. Medzivládny panel o zmene klímy vo svojej nedávnej správe odporučil ľuďom prejsť na vyváženú stravu založenú na zelenine a obilninách, ktorú môžu občas doplniť o udržateľne vyrábané mäso a mliečne výrobky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vedci #výskum #bielkoviny #výživné látky