Pravdepodobnosť, že sa v nasledujúcich rokoch svet oteplí o 1,5 stupňa, je 50-percentná

Pravdepodobnosť, že sa svet v nasledujúcich piatich rokoch oteplí o viac ako 1,5 stupňa Celzia, je teraz takmer päťdesiatpercentná.

10.05.2022 12:17
globalne oteplovanie Foto:
debata

Vyplýva to z novej analýzy výskumníkov z britského meteorologického úradu Met Office, o ktorej dnes informoval server BBC News. Takéto oteplenie by podľa meteorológov bolo najskôr dočasné, aj tak sa ale obávajú toho, akým smerom sa bude nárast teplôt vyvíjať.

Je tiež takmer isté, že meteorologické úrady v rokoch 2022 až 2026 zaznamenajú rekorde teplý rok. Podľa autorov analýzy to zrejme bude budúci rok, kedy očakávajú intenzívny klimatický jav El Niňo.

bunky Čítajte aj V Česku popísali interakcie bielkovín, ktoré zohrávajú úlohu pri starnutí

Vzhľadom na to, že v posledných troch desaťročiach sa zvýšila koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére, sa teploty zvyšujú priebežne po celej planéte. V roku 2016 nadobudla platnosť klimatická dohoda z Paríža, ktorej cieľom je udržať globálne otepľovanie pod hranicou dvoch stupňov Celzia v porovnaní s úrovňou z predindustriálnej éry, ideálne potom pod 1,5 stupňa. Predstavitelia takmer 200 krajín sveta vlani na konferencii COP26 v škótskom Glasgow znovu potvrdili tento záväzok.

V posledných siedmich rokoch sa globálne oteplenie držalo okolo hranice jedného stupňa, pričom roky 2016 a 2020 boli najteplejšie v histórii. Vedci tvrdia, že už pri oteplení o približne jeden stupeň Celzia svet čelí významným vplyvom, ako sú bezprecedentné požiare, ktoré vlani sužovali Severnú Ameriku, alebo drastické vlny horúčav, ktoré v súčasnosti trápia Indiu a Pakistan.

Podľa novej analýzy nikdy nebola vyššia šanca na dočasné prekročenie hranice 1,5 stupňa v jednom z nasledujúcich piatich rokov. Autori štúdie uvádza, že v rokoch 2022 až 2026 budú teploty o 1,1 až 1,7 stupňa Celzia vyššie ako v predindustriálnom období. Pravdepodobnosť, že prekročí hranicu 1,5 stupňa je približne 48 percent.

Galapagos land iguana Čítajte aj Vyhynutie hrozí pätine druhov plazov vo svete

"Myslím si, že ľudia sa už zmeny klímy celkom obávajú, a je znepokojujúce, keď sa ukazuje, že planétu naďalej otepľujeme a blížime sa k tejto prvej hranici, ktorá bola stanovená v parížskej dohode. Musíme aj naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme obmedzili využívanie fosílnych palív,“ uviedol hlavný autor štúdie Leon Hermanson.

Vedci tvrdia, že prekročenie hranice 1,5 stupňa Celzia na jeden rok nie je to isté ako trvalý nárast, keď teplota neklesne pod túto hodnotu. Je pravdepodobné, že ak bude prekročená v nasledujúcich piatich rokoch, opäť klesne pod hranicu 1,5 stupňa.

lysohlavky Čítajte aj Holohlavce môžu pomôcť proti depresii, vymania mozog zo zabehnutých koľají

„Kým budeme vypúšťať skleníkové plyny, bude teplota aj naďalej stúpať,“ dodal ale Petteri Taalas zo Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). „A spolu s tým sa budú naďalej otepľovať a okysľovať naše oceány, morský ľad a ľadovce sa budú topiť, hladina morí bude stúpať a počasie bude stále extrémnejšie,“ uviedol.

Väčší vplyv otepľovania ako zvyšok sveta bude podľa štúdie pociťovať arktická oblasť. Vedci uvádzajú, že rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru bude v týchto oblastiach trikrát väčší.

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #Zem #OSN #skleníkové plyny