Vedci vycvičili psy na detekciu covidu; opísali i zranenia žien pri autonehodách

Psy, ktoré dokážu odhaliť nakazených koronavírusom, predpokladané ukončenie misie na Marse, rozdiely v zraneniach mužov a žien pri autonehodách či rekordné hodnoty kyslosti a teploty svetových oceánov.

20.05.2022 14:17
zem, eiffelova veža, mrakodrapy, veterné... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prinášame súhrn najzaujímavejších informácií z oblasti vedy v rámci uplynulého týždňa. Fínski vedci zistili, že špeciálne vycvičené psy dokážu identifikovať pasažierov leteckej dopravy, ktorí sú nakazení novým druhom koronavírusu. Predbežné údaje naznačovali, že psy dokážu byť na detekciu koronavírusu SARS-CoV-2 vycvičené v priebehu niekoľkých týždňov. Presnosť, s akou by mali dokázať identifikovať vzorky od nakazených pacientov, je približne na rovnakej úrovni ako PCR test.

Psy boli nasadené na medzinárodné letisko Helsinki-Vantaa, kde od septembra 2020 do apríla 2021 oňuchali 303 pasažierov prichádzajúcich do Fínska. Percento úspešnosti detegovania cestujúcich s koronavírusom bola v tomto prípade až 99 percent.

Dôležitým poznatkom je, že psy boli menej úspešné pri identifikovaní variantu alfa, lebo boli vycvičené na detegovanie pôvodného vírusu SARS-CoV-2. Podľa vedcov by teda počas výcviku mali byť použité vzorky všetkých variantov kornavírusu. Dodali však, že psy, ktoré sa už naučili rozoznávať jeden variant, sa dokážu v priebehu niekoľkých hodín naučiť rozpoznávať aj jeho iné formy.

rvc02 Čítajte aj Opičie kiahne? Prvé prípady sa objavili v Amerike, ale aj v Európe

InSight ukončí misiu na Marse

Vesmírna agentúra NASA tento týždeň oznámila, že americká sonda InSight ukončí svoju misiu na Marse do konca tohto roka. Postupne totiž stráca výkon, pričom NASA predpokladá, že stroj bude nefunkčný od decembra. Jeho solárne panely produkujú stále menej energie, pretože sa v nich hromadí prach.

Sonda InSight pristála na Marse v novembri 2018, aby tam skúmala seizmické vlny a zistila tak viac o vnútre planéty, čo by malo pomôcť vedcom lepšie pochopiť všeobecný proces vzniku planét. Sonda na Marse doposiaľ zaznamenala vyše 1300 marsotrasení a na červenej planéte lokalizovala niekoľko oblastí s častým výskytom otrasov.

Ženy po nehode zostávajú zaseknuté v aute častejšie ako muži

Nová štúdia britských vedcov naznačuje, že ženy môžu zostať po autonehode zaseknuté v aute až dvakrát častejšie než muži, pričom aj ich zranenia môžu byť pre odlišnú stavbu tela rozdielne.

V rámci štúdie odborníci preskúmali viac ako 70 000 pacientov, ktorých v rokoch 2012–2019 prijali do britských nemocníc s vážnymi zraneniami. Ženy podľa nich častejšie utrpeli zranenia v oblasti chrbtice a bedier, muži zase poranenia tváre, hrude, hlavy a končatín. Práve povaha zranení žien im bráni dostať sa von z vraku. Sú napríklad oveľa náchylnejšie na zranenia v oblasti panvy, s ktorými sa dá z auta dostať veľmi ťažko.

Vedci upozorňujú aj na to, že pri bariérových skúškach, počas ktorých sa skúma odolnosť vozidla voči nárazu, sa používajú skúšobné figuríny vyrobené na základe priemernej mužskej postavy. Dúfajú preto, že ich štúdia pomôže výrobcom a dizajnérom áut zaviesť bezpečnostné prvky, ktoré by chránili obe pohlavia rovnako.

mechanizmus z Antikythery Čítajte aj Pred 120 rokmi sa svet dozvedel o záhadnom mechanizme z Antikythéry

Oceány boli vlani najteplejšie v dejinách meraní

Svetová meteorologická organizácia (WMO) oznámila, že svetové oceány vlani dosiahli najteplejšiu a najkyslejšiu úroveň v dejinách. Dodala aj, že topenie sa ľadovcov prispelo v roku 2021 k rekordnému zvýšeniu hladiny morí.

Správa s názvom „Stav globálnej klímy“ nadväzuje na najnovšie hodnotenie OSN, ktorá upozorňuje, že ľudstvo musí drasticky znížiť emisie skleníkových plynov, inak bude čeliť čoraz katastrofálnejším zmenám svetovej klímy.

Za uplynulých 20 rokov sa svetové oceány otepľujú výrazne rýchlejšie, pričom v roku 2021 došlo k dosiahnutiu nového maxima a očakáva sa, že sa ich teplota bude ďalej zvyšovať. Zvrátenie tohto trendu by pravdepodobne trvalo stáročia alebo tisícročia.

Oceány sú v súčasnosti zároveň najkyslejšie za ostatných najmenej 26 000 rokov, pretože absorbujú a reagujú s väčším množstvom oxidu uhličitého v atmosfére, tvrdí WMO vo svojej správe.

Hladina mora sa za uplynulé desaťročie zvýšila o 4,5 centimetra, pričom ročný nárast v rokoch 2013–2021 bol viac ako dvojnásobný v porovnaní s rokmi 1993–2002.

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #vesmír #Zem #mars #autonehoda #koronavírus