Štúdia: Zdravé koralové útesy vydávajú viac zvukov ako tie, ktorým sa nedarí

Čím viac praskania, klepania a cvakania, tým je koralový útes zdravší. Vyplýva to zo štúdie amerického centra pre podmorské vedenie vojny (NUWC), o ktorej informoval The Guardian.

02.06.2022 06:00
koraly Foto:
debata

Sledovanie koralových útesov ohrozených zhoršujúcou sa kvalitou vody je nákladné. Podľa výskumu, ktorého výsledky boli poskytnuté Americkej akustickej spoločnosti, by sa to mohlo zjednodušiť, pretože bude stačiť počúvať.

Keď sa človek ponorí pod hladinu a počuje praskanie, neznamená to, že sa jeho sluch prispôsobuje novému prostrediu. Ide o zvuky podmorského sveta, o komunikáciu rýb alebo o šmýkanie ich plutiev. Bytosti s tvrdými schránkami sa otierajú o iné povrchy, mäkkýše zaliezajú na chránené miesta.

Nejde tu len o ľúbozvučné prostredie podmorského sveta. Oceánografovia si myslia, že zaznamenávanie zvukov v blízkosti koralových útesov môže byť ohľaduplnou, lacnou a účinnou metódou diagnostiky zdravia koralov, ktorá umožní plánovať ich ochranu.

jablká, ovocie, zdravie, výživa Čítajte aj Európske ovocie obsahuje nebezpečné pesticídy. Vraj sa ale niet čoho báť

Výskum ukázal, že chorľavejúce komunity koralov nevydávajú také radostné klepanie ako tie zdravé. V ich okolí nie sú také rôznorodé spoločenstvá a aktivít je menej. Takže ak chceme posúdiť, či je útes zdravý alebo nie, bude stačiť merať decibely v jeho blízkosti.

„Zachytávanie zvukov je ako počúvať srdcový tep útesov. Trpia nadmerným rybolovom aj znečistením súvisiacim s klimatickou zmenou,“ povedala oceánografka z NUWC Lauren Freemanová. Jej skupina zaznamenávala v rokoch 2019 až 2020 zvuky okolo útesov na Havaji a porovnala ich s tými zachytenými v oceáne pri Bermudách a Novom Anglicku. Mikrofóny boli do mora ponorené pol roka a nahrávali v intervaloch.

Záznamy boli podrobené podrobnej analýze s cieľom zistiť, čo sa pod vodou dialo: získali zvuky, ktoré pri kŕmení vydávajú rôzne druhy rýb, ktoré sa šíria pri preplavovaní veľrýb alebo ktoré vydávajú vzdialené lodné motory.

paradajka Čítajte aj Britskí vedci použili úpravu génov na zvýšenie vitamínu D v paradajkách

"Pri väčšine útesov je hlučnejšie, keď sa oteplí a tesne pred zotmením a úsvitom. Teplejšie podmienky znamenajú zvýšenú aktivitu ekosystému, pri stmievaní a súmraku nastáva podľa Freemanovej niečo ako dopravná špička, pretože sa striedajú denné živočíchy s nočnými.

Výskum preukázal, že okolo koralov, ktorým sa nedarí dobre, nie je veľmi živo a zvuky majú vyššie frekvencie. Zdravé koraly dobre „znejú“ na frekvenciách medzi dvoma až ôsmimi kilohertzami, chorľavejúce až nad 12 kHz. Sú zamorené riasami, ktoré vytvárajú kyslíkové bubliny, tie putujú k povrchu a tam praskajú, čo je sprevádzané špecifickým zvukom s vysokou frekvenciou.

med Čítajte aj Nový test odhalí antibakteriálne účinky medu

Len zaznamenávanie zvukov okolo koralov by mohlo poskytnúť dostatok informácií o tom, ako treba postupovať pri ochrane konkrétneho útesu. Doteraz boli na mapovanie situácie potrebné drahé lode s posádkami, potápačov pod hladinou limitoval čas, takže stihli preskúmať len obmedzenú časť útesov.

Katey Lesneská riadi organizáciu Coral Vita zaoberajúcu sa obnovou útesov a na štúdii sa nepodieľala. Podľa nej je potrebné ďalej skúmať, ako sa líšia zvuky koralov v rôznych morských oblastiach. Výskum však považuje za sľubný. „Získavanie tohto druhu dát sa zdá byť cenovo výhodné, dá sa tým pokryť rozsiahly priestor a na rozdiel od občasných ponorov získavať informácie priebežne,“ povedala.

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #výskum #koralový útes #koral