Vínne mušky dávajú prednosť páreniu pred prežitím

Boj s chorobou obvykle vyžaduje veľa energie. Predpokladá sa preto, že infekcia znižuje množstvo sily, ktorá zostáva pre aktivity, ako je párenie. Vínne mušky však pokračujú v pytačkách a rozmnožovaní, aj keď sú práve nakazené smrteľnou chorobou.

07.06.2022 06:00
Male common fruit fly (Drosophila Melanogaster)... Foto:
debata (1)

Vyplýva to z novej štúdie, o ktorej informoval web The Independent. Vedci z Birminghamskej univerzity zistili, že samčekovia i samičky vínnych mušiek, ktoré sú nositeľmi bakteriálnych patogénov, pokračujú v nahováraní ako obvykle a sú rovnako úspešní aj v párení.

„Zvieratá majú obmedzené energetické zdroje, ktoré treba rovnomerne rozdeliť medzi rôzne činnosti, ako je boj s chorobou alebo párenie,“ povedala Carolina Rezavalová, ktorá výskum viedla. „Zaujímalo nás, ako si zvieratá stanovujú priority a ako vyvažujú investície do imunitnej obrany a reprodukcie,“ dodala. Jej doktorandka Saloni Roseová sa rozhodla túto otázku vyriešiť tak, že nakazila samčeky aj samičky vínnych mušiek patogénmi rôzneho typu a závažnosti.

Okrem prekvapivého zistenia, že správanie sa pri pytačkach a rozmnožovaní bolo podobné u nakazených i nenakazených mušiek, táto skutočnosť platila aj v prípade, keď vedci umelo aktivovali imunitný systém mušiek na boj proti chorobe.

Štúdia tiež zistila, že nenakazené mušky sa rovnako často párili s nakazenými aj zdravými vínnymi muškami. To naznačuje, že pri výbere partnera nehľadí na choroby. Ale len preto, že im nechýba energia na párenie, to neznamená, že ich infekcia nijako neovplyvňuje. Predchádzajúce štúdie ukázali, že zrejme zasiahne ich pohybové schopnosti, stravovacie návyky a spánok.

Vedci sa domnievajú, že ich zistenia, publikované v časopise Proceedings of the Royal Society B, naznačujú, že vínne mušky dávajú nahováraniu a páreniu prednosť, aj keď sa počas choroby zmení zvyšok ich správania.

Tvárou v tvár potenciálnemu ohrozeniu života niektorí živočíchy reagujú tým, že viac času venujú rozmnožovaniu, pravdepodobne v snahe odovzdať gény ďalšej generácii. Vedci tvrdia, že toto správanie sa zrejme objavuje aj v laboratórnych podmienkach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #choroba #štúdia #vedci #výskum #vínne mušky