Delfíny sa obtierajú o koraly, zrejme si tým liečia kožné infekcie, uvádza štúdia

Delfíny sa v Červenom mori pri egyptskom pobreží stavajú do radu, aby sa jeden za druhým otreli o koraly. Tieto nehybné morské živočíchy im zrejme slúžia ako podmorské kliniky, ktoré im poskytujú látky liečiace bakteriálne alebo plesňové infekcie a podporujú zdravie kože.

06.06.2022 06:00
051822 eg dolphins feat-1030x580 Foto:
debata (1)

Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej v odbornom časopise iScience, napísal denník The New York Times.

Neobvyklé správanie morských cicavcov si v roku 2009 všimla biologička Angela Ziltenerová. Delfíny sa združili pred koralom, každý z nich ním preplával, a potom sa vrátil späť na koniec radu, aby procedúru zopakoval. „Bolo to vlastne vysoko organizované,“ uvádza Ziltenerová, ktorá pracuje pre švajčiarsku neziskovú organizáciu Dolphin Watch Alliance.

Delfíny mali tiež podľa všetkého svoje obľúbené koraly, uvádza Ziltenerová. Zo stoviek rôznych druhov ich používali iba niekoľko. Keď sa o ne otreli, niekedy sa im koža sfarbila do žlta alebo do zelena.

Odborníčka sa preto spojila s chemičkou Gertrud Morlockovou z Nemecka, aby zistila, či koraly nevylučujú nejaké delfínom prospešné látky.

The western jackdaw (Coloeus monedula), also the Eurasian jackdaw, European jackdaw, or simply jackdaw. Pair sitting on the branch with green background.Two big gray birds on a branch. Čítajte viac Kavky sa pri opúšťaní hniezdisk rozhodujú demokraticky, tvrdia vedci

Analýza dvoch druhov koralov a jednej morskej huby z roku 2019 ukázala, že živočíchy obsahujú pestrú zmes 17 bioaktívnych látok, ktoré môžu delfínom posilniť imunitu alebo fungovať ako ochrana proti slnečnému žiareniu. Správanie delfínov teda naznačuje, že je otieranie o koraly druhom samoliečby.

Ľudia morské huby a koraly používajú pre ich liečivé účinky približne 50 rokov, uvádza Julia Kubaneková z univerzity v americkom štáte Georgia, ktorá sa na štúdii nepodieľala. „Ale delfíny možno vedia, že je možné morské organizmy používať ako liečivá oveľa dlhšie ako my,“ povedala vedkyňa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #delfín #Červené more #koral #egyptské pobrežie