Klimatické zmeny v Alpách je možné pozorovať aj z vesmíru

Sneh v Alpách rýchlo ubúda a nahrádza ho vegetácia. Táto zmena je pritom taká rozsiahla, že ju podľa vedcov možno vidieť až z vesmíru, vyplýva z najnovšej švajčiarskej štúdie.

09.06.2022 06:00
kozorožec, hory, sneh, vysokohorský,... Foto: ,
debata (3)

Vedci z Univerzity v Bazileji a z univerzity v Lausanne (UNIL) vo Švajčiarsku použili družicové snímky na vypracovanie podľa nich najkomplexnejšej analýzy zmien vegetačnej produktivity v Alpách. Výsledky ich výskumu boli publikované vo vedeckom časopise Science.

Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh, more, Čítajte aj Pred rokom bolo more okolo Antarktídy uznané za nový oceán

Tím vedcov, ktorý viedla profesorka Sabine Rumpfová z Univerzity v Bazileji, použil údaje zo satelitov a zistil, že za posledné štyri desaťročia sa v dôsledku klimatických zmien vegetácia v Alpách nad líniou lesov rozbujnela o 80 percent. Okrem toho tiež ubúda snehová prikrývka.

„Ukázalo sa, že rozsah zmien v Alpách je masívny. Alpské rastliny sú prispôsobené ťažkým podmienkam, avšak nie sú veľmi priebojné,“ uviedla Rumpfová s tým, že niektoré druhy rastlín prišli v dôsledku environmentálnych zmien o svoju prevahu.

„Unikátna alpská biodiverzita je preto pod značným tlakom,“ dodala Rumpfová. Vedecký tím skúmal okrem vegetačných zmien aj úbytok snehovej prikrývky v oblastiach ležiacich v nadmorskej výške nad 1700 metrov, pričom z výskumu vylúčili ľadovcové oblasti a zalesnené oblasti. Počas výskumu napokon prišli k záveru, že od roku 1984 prišlo k výraznému úbytku snehovej prikrývky na takmer desiatich percentách skúmaných oblastí. Ide o trend, ktorý je podľa vedcov znepokojivý.

„Pri predchádzajúcich analýzach družicových snímok takýto trend zaznamenaný nebol,“ uviedol Antoine Guisan z UNIL.

Video
Pravda o klíme - 5. diel: S ochranárom a producentom Nigelom Marvenom o najmä o prírode na Slovensku, o zmenách ročných období, hmyze a včelách, ale aj o tom, čo každý z nás osobne môže urobiť pre ochranu klímy na planéte. Premiéra 26. 5.
Vyrobila TV Pravda a Športová akadémia Mateja Tótha, o.z. Japonsko JAXA vesmír sonda Hajabusa Ryugu Minerva Čítajte aj Vo vzorkách z planétky Ryugu sa našli základné stavebné kamene života

„Už roky miestne meranie vykonávané v teréne ukazujú, že hĺbka snehu v nižších nadmorských výškach sa zmenšuje. Tento úbytok už spôsobil, že v niektorých oblastiach sa už sneh väčšinou nevyskytuje,“ uviedol Grégoire Mariéthoz z UNIL.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Alpy #klimatické zmeny