Vedci po prvýkrát objavili mikroplasty v čerstvo napadnutom snehu

Čistotu antarktického snehu už nemožno považovať za samozrejmosť. Podľa novej štúdie sa totiž v čerstvo napadanom snehu na Antarktíde po prvýkrát našli mikroplasty.

17.06.2022 06:00
antarktida Foto:
debata

Maličké úlomky plastov z vecí každodennej potreby už boli nájdené v morskej vode a ľade a dokonca aj v ľudskej krvi. V čerstvo napadanom snehu ale boli objavené prvýkrát.

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise The Cryosphere poukazuje na „globálny rozsah znečistenia plastmi“ tým, že identifikuje v priemere 29 mikroplastových častíc na liter roztopeného snehu. Koncentrácia bola dokonca vyššia, než bola hlásená v okolitom Rossovom mori av antarktickom morskom ľade. Vo vzorkách odobraných zo snehu blízko vedeckých základní na Antarktíde boli zistené takmer trikrát vyššie koncentrácie mikroplastov, podobné tým nájdeným na okraji talianskeho ľadovca, píše Sky News. Bolo nájdených viac ako 12 rôznych druhov plastov, najviac PET, ktorý sa používa na výrobu nápojových fliaš.

Doktorandka z Canterburskej univerzity na Novom Zélande Alex Avesová odobrala vzorky z Rossovho šelfového ľadovca v roku 2019. Jej kolegovia vtedy „optimisticky predpokladali, že v takto nedotknutej a odľahlej lokalite žiadne mikroplasty nenájde“, uviedla výskumníčka Laura Revellová. Dodala, že Avesová bola požiadaná, aby zhromaždila vzorky snehu aj z vozoviek pri Scottovej základni a výskumnej stanici McMurdo, aby mala aspoň nejaké mikroplasty na skúmanie. Ďalší sneh pritom ani zbierať nemusela.

mliecna draha Čítajte aj ESA zverejnila údaje o dvoch miliardách hviezd Mliečnej cesty

„Po návrate do laboratória sa rýchlo ukázalo, že plastové častice sú aj v každej vzorke zo vzdialených miest na Rossovom šelfovom ľadovci a že tieto zistenia budú mať celosvetový význam,“ uviedla výskumníčka. Avesová povedala, že ju zistenie šokovalo. „Je to neuveriteľne smutné, ale nález mikroplastov v čerstvom antarktickom snehu poukazuje na rozsah znečistenia plastmi aj v tých najodľahlejších oblastiach sveta,“ uviedla. „Odobrali sme vzorky snehu z 19 miest na Rossovom ostrove na Antarktíde a vo všetkých sme našli mikroplasty,“ vysvetlila.

„Keď sa teraz obzriem späť, vôbec ma to neprekvapuje,“ uviedla Revellová a dodala, že štúdie z posledných rokov dokazujú všadeprítomnosť mikroplastov prenášaných vzduchom.

debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #Antarktída #plasty #mikroplasty