Známy ekológ podporil ťažbu bridlicového plynu

Britský vedec James Lovelock podporil využitie zásob bridlicového plynu a kritizoval obnoviteľné zdroje a ústup od jadrovej energie.

25.06.2012 11:09
James Lovelock Foto:
James Lovelock, autor teórie Gaia o Zemi ako samoregulačnom organizme, považuje bridlicový plyn za ekologicky rozumnú alternatívu uhlia.
debata

Autor teórie Gaia v rozhovore pre denník The Guardian vyhlásil, že Británia by mala ísť do ťažby nových a potenciálne obrovských zdrojov plynu „ako šialená“, pretože je to ekologicky rozumná alternatíva uhlia.

Lovelock argumentuje tým, že spaľovanie zemného plynu, ktorého hlavná zložka je metán, produkuje na jednotku energie štyrikrát menej oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu, ako uhlie. „Buďme pragmatickí a rozumní a prerobme všetko v Británii na metán. Mali by sme do toho ísť ako šialení,“ povedal vedec.

Britská vláda by mala v najbližšom čase rozhodnúť, či zruší ročné moratórium na prieskum bridlicových ložísk v severozápadnom Anglicku. Tam sa zásoby plynu odhadujú na 5,6 bilióna kubických metrov, asi 60 rokov súčasnej britskej spotreby.

Ostatní ekológovia však vedú proti ťažbe z bridlíc kvôli ohrozeniu podzemných vôd silnú kampaň. Ich odporcovia zase tvrdia, že súčasný rozmach ťažby bridlicového plynu v USA ukázal, že nový lacný zdroj môže viesť k ústupu od neefektívnych obnoviteľných zdrojov, neudržateľných bez vysokých subvencií.

Lovelock, ktorý predtým spolupracoval s NASA a objavil, že freóny narušujú ozónovú vrstvu, rozpoltil ekologické hnutie už v minulom desaťročí, keď podporil jadrovú energiu ako nástroj znižovania emisií skleníkových plynov. Teraz ekológov znova sklamal podporou techniky hydraulického štiepenia hornín, čiže frakovania, ktorým sa bridlicový plyn ťaží. Neodpustil si ani kritiku obnoviteľných zdrojov.

„Úplne bezmyšlienkovite sme sa vrhli na obnoviteľnú energiu, jej projekty sú však napospol beznádejne neefektívne a odpudivé,“ povedal vedec. ,,Frakovanie nám poskytne čas, aby sme sa mohli pripraviť," dodal s odkazom na budúce riešenie problému emisií oxidu uhličitého. Znižovanie množstva emisií pokladá Lovelock za krajne dôležité, hoci tento rok odvolal svoje katastrofické názory na vývoj globálneho otepľovania. Lovelock v apríli priznal, že bol podobne ako ďalší komentátori na čele s Alom Gorom „príliš alarmistický“. Teraz sa vraj ukazuje, že očakávané katastrofálne otepľovanie sa nedostavilo a s klímou sa zatiaľ „nič zvláštne nedeje“.

Lovelock kritizoval aj dnešnú podobu zeleného hnutia, ktoré si získal teóriou Gaia, podľa ktorej je Zem samoregulačný organizmus. Podľa neho sa z hnutia opretého o vedu stáva postupne náboženstvo. Vedec, ktorý vo svojich 92 rokoch dokončuje tretí diel knižnej trilógie Gaia, sa pustil tiež do Nemcov za to, ako sa po havárii v japonskej Fukušime rozhodli odstaviť do desiatich rokov všetky jadrové elektrárne.

debata chyba