Vedci objavili nový druh chlpatého kraba, ktorý nosí huby ako klobúk

Na pobreží Západnej Austrálie objavila rodina na prechádzke nový druh "chlpatého" kraba, ktorý na chrbte nosí morské huby a ďalšie živočíchy ako klobúk a chráni sa tak pred útokmi predátorov.

23.06.2022 06:00
debata

Kôrovca, ktorý dostal latinský názov Lamarckdromia beagle, vedci pomenovali po lodi, s ktorou sa prírodovedec Charles Darwin vydal na cestu okolo sveta. O objave informoval britský denník The Guardian. Nový druh patrí do čeľade Dromiidae, ktorý odborníci prezývajú hubové kraby.

Kôrovce z tejto čeľade využívajú na ochranu morskej huby a sumky. Tieto tvory si upravujú pomocou pazúrov a nosia ich na chrbte ako klobúky. Maskujú sa tak pred predátormi, ako sú chobotnice alebo iné kraby.

plodnosť, neplodnosť, oplodnenie, spermia, spermie Čítajte aj Plodnosť mužov zhoršujú plasty, dioxíny aj paracetamol, zistila štúdia

Vedec Andrew Hosie zo západoaustrálskeho múzea uviedol, že tieto kraby majú zadné nohy špeciálne prispôsobené na držanie „ochranných“ klobúkov. „Huba alebo sumka jednoducho rastie a prispôsobuje sa tvaru chrbta kraba,“ povedal. „Nikdy sa neprichytí… vytvorí peknú čiapočku, ktorá sa celkom tesne prisaje k hornej časti kraba,“ dodal Hosie. Huby môžu byť väčšie ako samotný krab a pôsobia aj ako odstrašujúci chemický prostriedok.

„Niektoré zlúčeniny, ktoré tieto huby produkujú, sú veľmi škodlivé,“ povedal Hosie. „Nie je veľa aktívnych predátorov, ktoré by mali záujem prehrýzť sa hubou len preto, aby sa dostali ku krabovi,“ dodal vedec.

Vyplavený exemplár chlpatého kraba objavila rodina, ktorá žije v meste Denmark v južnej časti spolkového štátu Západná Austrália. Kraba potom poslala do západoaustrálskeho múzea na identifikáciu. Hosie a Colin McLay, morský biológ z Canterburskej univerzity na Novom Zélande, potom kraba popísali ako nový druh. Pri porovnávaní vyplaveného kraba s inými kôrovcami v zbierke múzea objavili niekoľko exemplárov tohto druhu, ktoré boli predtým neidentifikované alebo chybne určené. Najstarší nájdený exemplár pochádza z decembra 1925. Podľa Hosieho nie je jasné, prečo je novoobjavený krab taký chlpatý.

mor, čierny mor, bubonický mor Čítajte aj "Čierny" mor bol v stredoveku zavlečený do Európy z Kirgizska, zistili vedci

„Huba alebo sumka, ktoré tieto živočíchy nosia, by im mali poskytnúť všetko maskovanie, ktoré potrebujú,“ povedal. „Očakávam, že mať navyše našuchorené nohy znamená, že ich obrys je ešte viac zastrený,“ uviedol vedec. Chlpy krabovi nepomáhajú udržať iného živočícha na chrbte, doplnil Hosie. Názov kraba pripomína loď HMS Beagle, ktorej druhá plavba v rokoch 1831 až 1836 viedla Charlesa Darwina k formulovaniu jeho teórie prírodného výberu.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Austrália #živočích #krab