Kedy presne vybuchol Vezuv? Vedci našli odpoveď

Ničivý výbuch talianskej sopky Vezuv, ktorý viedol k zániku Pompejí a ďalších okolitých miest, nenastal na konci augusta, ako sa doteraz tvrdilo, ale o dva mesiace neskôr.

26.06.2022 06:00
vezuv Foto:
debata (2)

Uvádza to nová štúdia talianskych vedcov, ktorú vydal špecializovaný časopis Earth-Science Review. Autori článku veria, že vďaka analýze rozptylu sopečných popolčekov a rozboru historických zdrojov sa im podarilo detailne popísať všetkých osem fáz výbuchu neapolskej sopky v roku 79 nášho letopočtu, uviedla agentúra ANSA.

Datovanie výbuchu Vezuvu sa doteraz zakladalo predovšetkým na popise ničivého javu, ktorý podal vo svojich listoch rímsky spisovateľ Plinius mladší, ktorý bol priamym svedkom erupcie. Podľa tohto zdroja výbuch nastal 24. alebo 25. augusta.

bolid Čítajte aj V Rakúsku pátrajú po častiach meteoritu, ktorý v piatok ožiaril oblohu

„Už od 13. storočia sa ale o 24. auguste ako o dni výbuchu sopky viedli spory medzi historikmi, archeológmi a geológmi, pretože dátum nebol v súlade s mnohými ďalšími nálezmi," uviedol jeden z autorov štúdie, geológ Biagio Giaccio. Archeológovia vo výkopoch napríklad našli odrody ovocia typické pre jeseň a pozostatky obyvateľov zasiahnutých miest mali na sebe teplé oblečenie, ktoré bolo neobvyklé pre koniec augusta.

Na to, že výbuch nastal neskôr, poukazovali aj niektoré písomné odkazy nájdené v Pompejach a ďalších zničených mestách. Podľa vedcov tak výbuch Vezuvu začal 24. či 25. októbra alebo najneskôr na začiatku novembra. Chybné datovanie v listoch Plinia mladšieho podľa nich pravdepodobne vzniklo pri prepise diela rímskeho spisovateľa v stredoveku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #výskum #sopka #erupcia #Vezuv