Archeológovia v Pompejach objavili zachovalú korytnačku aj s vajcom

Vedci objavili v Pompejach nebývalo zachovalú korytnačku, ktorá ešte nestihla naklásť vajcia.

30.06.2022 06:00
korytnacka pompeje Foto:
debata

Nebývalo zachovalú korytnačku aj s vajcom, ktoré ešte nestihla naklásť, objavili archeológovia v talianskych Pompejach, ktoré pred takmer 2000 rokmi zničil výbuch sopky Vezuv. Ako väčšinu tu nájdených pozostatkov ľudí či zvierat ju však nezahubila láva mohutnej erupcie, zrejme zahynula už predtým, napísala talianska agentúra ANSA.

Korytnačka má z veľkej časti zachovaný pancier, nedotknutá je hlava, chvost a jedna z nôh. Archeológovia plaza našli pod hlinenou podlahou jedného z domov starovekého mesta. „Vyhrabala si hniezdo, kde by mohla naklásť vajcia, ale nepodarilo sa jej to, čo mohla byť príčina jej smrti,“ uviedla archeologička Valeria Amorettiová.

Na nečakaný objav vedci narazili, keď v mieste skúmali následky zničujúceho zemetrasenia z roku 62 nášho letopočtu. To zničilo luxusnú rezidenciu zdobenú vycibrenými mozaikami a freskami, ktorú po otrasoch pohltli rozširujúce sa kúpele. Archeológom nie je jasné, prečo pôvodný okázalý dom nebol opravený.

„Prítomnosť korytnačky aj opustenie honosného dómu… ilustrujú rozsah premien po zemetrasení v roku 62,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf archeologického parku Gabriel Zuchtriegel. „Zrejme nie všetky domy boli obnovené a v meste boli oblasti, dokonca aj tie centrálne, ktoré boli tak málo navštevované, že sa stali útočiskom pre divé zvieratá,“ dodal s tým, že rozšírenie kúpeľov ale slúži ako dôkaz, že sa Pompeje so zemetrasením snažili až do svojho zničenia vysporiadať.

vezuv Čítajte aj Kedy presne vybuchol Vezuv? Vedci našli odpoveď

Antický prístav Pompeje, ktorý leží neďaleko Neapola, bol zničený pri erupcii sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Spolu s ním boli zasypané popolom či zavalené sopečnou lávou a bahnom aj rímske mestá Herculaneum, Stabie a Oplontis. Obyvateľov zastihla katastrofa nepripravených a mnoho z nich potom stuhnutý popol verne zachytil v posledných okamihoch života.

Archeologický park Pompeje, ktorý je tiež pamiatkou UNESCO, je po rímskom Koloseu druhou turistami najnavštevovanejšou pamiatkou v Taliansku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #objav #vykopávky #vedci #vajce #korytnačka #Pompeje