Psy podľa štúdie zrejme pochádzajú z dvoch populácií vlkov

Príbeh o tom, ako sa z vlkov stali dnešné psy domáce, dostal nový rozmer - výskum naznačuje, že naši chlpatí spoločníci nevznikli iba z jednej populácie divokých predkov, ale z dvoch.

08.07.2022 06:00
pes Foto:
debata

Psy sú geneticky najpodobnejšie pradávnym sibírskym vlkom, ale nie sú ich priamymi potomkami. A množstvo otázok zostáva, napísal britský denník The Guardian.

Psy boli prvými zvieratami, ktoré ľudia domestikovali, čo sa pravdepodobne stalo niekedy pred 15 000 až 30 000 rokmi, keď žili ako lovci a zberači.

Pivo - ilustračné foto. Čítajte aj Nový výskum poteší milovníkov piva! Jeho popíjanie vraj prospieva črevnej mikroflóre

„Väčšina ostatných zvierat prešla domestikáciou až po nástupe poľnohospodárstva,“ povedal hlavný autor štúdie Anders Bergström z londýnskeho Inštitútu Francisa Cricka. „Je podľa mňa veľmi fascinujúce, že ľudia v dobe ľadovej vyrazili von a vytvorili si vzťah s týmto divokým predátorom,“ poznamenal. Ako k tomuto procesu došlo, však zostáva nejasné.

„Nevieme, kde sa to stalo, čo to bolo za skupinu ľudí, ktorá to urobila, či sa to stalo raz alebo viackrát a podobne,“ povedal Bergström. „Takže to zostáva jednou z veľkých záhad v ľudskej prehistórii,“ do­dal.

Najnovší výskum nie je prvý, ktorý sa touto záhadou zaoberá. Nedávna štúdia okrem iného naznačila, že vlci boli domestikovaní nezávisle na sebe v Ázii a Európe, ale iba prvý z nich prispel k pôvodu moderných psov.

„Kľúčovým zistením našej štúdie je naopak to, že psy majú dvojaký pôvod,“ uviedol Bergström.

Bergström a jeho kolegovia v časopise Nature uvádzajú, že analyzovali 72 genómov pradávnych vlkov, ktorí žili v Európe, na Sibíri a v Severnej Amerike pred 100 000 rokmi, z ktorých 66 bolo prvýkrát sekvenovaných. Tím ich porovnal s genómami raných a moderných psov.

Výsledky ukazujú, že celkovo sú psy geneticky najpodobnejšie dávnym sibírskym vlkom, aj keď nejde o ich priamych predkov.

vetranie, okná, bývanie Čítajte aj Vedci: Účinný boj proti koronavírusu? Vetranie!

„V podstate to naznačuje, že psy boli domestikované niekde v Ázii,“ povedal Bergström, aj keď podľa neho nie je možné presne určiť miesto.

Zatiaľ čo u niektorých z prvých psov, napríklad na Sibíri, v Amerike, východnej Ázii a severovýchodnej Európe, sa ukázalo, že ich predkovia pochádzajú výhradne z ázijských vlkov, u iných, najmä v Afrike a na Blízkom východe a v menšej miere aj v Európe, bol zistený ďalší genetický príspevok populácie západných vlkov šedých.

A čo viac, príspevok od tejto západnej populácie vlkov sa podľa neho prejavuje u všetkých dnešných moderných psov – aj keď najväčší je u tých z Blízkeho východu a Afriky, ako je plemeno basenji.

dragon ISS Čítajte aj Máte bystré oko? Pozrite si prelet ISS pred Slnkom

Otázky však zostávajú. „Stále nedokážeme povedať, či došlo k dvom nezávislým domestikaciám, po ktorých nasledovalo zlúčenie týchto dvoch populácií, alebo či sa uskutočnil iba jeden domestikačný proces, po ktorom nasledovalo zmiešanie s divokými vlkmi,“ uviedol Bergström a dodal, že zostáva určiť geografický pôvod našich psích spoločníkov.

„Pátranie po tom, odkiaľ presne psy pochádzajú, pokračuje,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #pes #výskum #vlk #eevolúćia