Vírusy prežívajú v sladkej vode vďaka tomu, že sa prichytia na mikroplasty

Vírusy, ktoré spôsobujú hnačky a ďalšie žalúdočné problémy, ako je rotavírus, môžu v sladkej vode zostať infekčné až tri dni, pokiaľ sa prichytia na mikroplasty.

07.07.2022 06:00
virus Foto:
debata

Vyplýva to z novej štúdie vedcov zo škótskej univerzity v Stirlingu. „Zistili sme, že vírusy sa môžu prichytiť na mikroplasty, čo im umožňuje prežiť vo vode tri dni, možno aj dlhšie,“ povedal vedúci výskumu Richard Quilliam. Podľa vedca zostávajú vírusy prilepené k mikroplastom infekčné, a predstavujú tak možné zdravotné riziko. Tri dni sú „dosť dlhá doba na to, aby sa dostali z čistiarne odpadových vôd na verejnú pláž,“ povedal Quilliam. Tieto plastové častice sú tak malé, že ich plavci môžu prehltnúť.

Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh, more, Čítajte aj Vedci objavili pod ľadom v Antarktíde nový morský ekosystém

Čistiarne odpadových vôd neboli podľa vedcov schopné mikroplasty zachytiť. „Aj keď čistička robí všetko pre to, aby odpadové vody vyčistila, vypúšťaná voda stále obsahuje mikroplasty, ktoré sa potom dostávajú do rieky, do ústia a končia na pláži,“ uviedol Quilliam.

Napriek tomu, že vplyv mikroplastov na ľudské zdravie zostáva neistý, „ak sú tieto kúsky mikroplastov kolonizované ľudskými patogénmi, potom by to mohlo predstavovať významné zdravotné riziko“, uviedol Quilliam.

Vedci tvrdia, že znečistenie mikroplastmi je v súčasnosti všadeprítomné, takže sa mu ľudia nemôžu vyhnúť. Vzrastajú preto obavy o pôsobení týchto drobných plastových častíc na zdravie. V laboratóriu sa potvrdilo, že môžu poškodzovať ľudské bunky. Vedci už tiež preukázali, že prach a ďalšie jemné častice vedú napríklad v súvislosti so znečisteným ovzduším k miliónom predčasných úmrtí ročne.

izrael tiberia Čítajte aj Izrael začne dopĺňať Tiberiadske jazero odsolenou vodou z mora

Výskumníci testovali dva typy vírusov – vírusy s obalom, teda lipidovou membránou, ako je vírus chrípky, a vírusy bez obalu, teda enterické vírusy, ako sú rotavírusy a norovírusy. Zistili, že pri vírusoch s lipidovou membránou sa obal rýchlo rozpustil a vírus zahynul, zatiaľ čo vírusy bez obalu sa úspešne prichytili na mikroplasty a prežili.

Podľa Quilliama sa vírusy vedia prilepiť aj na prírodné povrchy, plastové mikročastice ale vydržia oveľa dlhšie. Vedci testovali infekčnosť po dobu troch dní. Cieľom ich budúceho výskumu je ale preskúmať, ako dlho môžu zostať infekčné.

Pivo - ilustračné foto. Čítajte aj Nový výskum poteší milovníkov piva! Jeho popíjanie vraj prospieva črevnej mikroflóre

Ďalšia štúdia Quilliamovho tímu zistila, že množstvo fekálnych baktérií na vlhčených obrúskoch a vatových tyčinkách vyplavených na plážach predstavuje zdravotné riziko. Prvýkrát zistili, že baktérie z odpadových vôd zostávajú prichytené na plastových obrúskoch na škótskych plážach v roku 2019.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vírus #mikroplasty #sladká voda