Topenie ľadu v Arktíde umožní ekologickejšiu lodnú dopravu, zníži vplyv Ruska

Topenie ľadového príkrovu v Arktíde spôsobené globálnymi zmenami klímy umožní ekologickejšiu lodnú dopravu a vďaka novým námorným trasám zníži vplyv Ruska.

09.07.2022 22:49
debata (7)

Podľa štúdie vedcov z americkej Brownovej univerzity a univerzity v Maine budú nákladné lode môcť vďaka odľadneniu využívať kratšie a priamejšie trasy, čo zníži emisie.

Odborníci zdôraznili, že topenie ľadu je rozhodne zlou správou pre klímu aj ekosystémy, nové možnosti v doprave ale môžu rýchlo zmeniť súčasný stav, keď severnú morskú cestu z väčšej časti kontroluje Rusko.

Štúdia zverejnená v odbornom magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) pracuje s predpokladom, že Arktída bude okolo roku 2035 v letných mesiacoch takmer ľaduprostá. Ďalšie odľadňovanie potom do roku 2065 výrazne zvýši možnosti lodnej navigácie v arktických medzinárodných vodách, takže plavidlá nebudú musieť využívať ruskú severnú morskú cestu.

„Neexistuje scenár, v ktorom by topenie ľadu v Arktíde predstavovalo dobrú správu. Ale poľutovaniahodnou skutočnosťou je, že ľad už teraz ustupuje, otvárajú sa nové cesty a my musíme kriticky zvážiť, aké to má právne, ekologické a geopolitické súvislosti,“ uviedla šéfka výskumného tímu Amanda Lynchová.

Arktické lodné cesty sú o 30 až 50 percent kratšie ako plavby, pri ktorých sa využíva Suezský a Panamský prieplav, a lode tak skrátia cestu o 14 až 20 dní. Znamená to podstatnú úsporu nákladov, paliva aj zníženie emisií až o štvrtinu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #ľad #Rusko #klima #zmena klímy