Ľadovým medveďom v južnom Grónsku sa darí. Napriek nedostatku morského ľadu

Lokálna populácia ľadových medveďov na izolovanom mieste v južnom Grónsku sa vďaka topiacim sa sladkovodným ľadovcom darí napriek nedostatku morského ľadu.

23.07.2022 06:00
ľadový medveď Foto:
Ľadové medvede.
debata

Podľa vedcov ide o záblesk nádeje, že tento druh šelmy prežije aj v čase globálneho otepľovania, napísal denník The Guardian.

Ľadové medvede sa stali symbolom klimatickej krízy. Odborníci totiž naznačujú, že tieto zvieratá môžu počas niekoľkých desaťročí takmer vyhynúť, pretože sa roztopí arktický morský ľad, ktorý je ich prirodzeným loviskom.

Teraz vedci v juhovýchodnom Grónsku objavili skupinu medveďov, ktoré prežívajú napriek nedostatku morského ľadu po väčšinu roka. Ich zrejme stovky rokov izolovaná lokálna populácia mohla prežiť vďaka tomu, že z okolitých ľadovcov odteká do mora sladká voda.

múmia, faraón Čítajte aj Prečo ľudia začali jesť egyptské múmie? Tu je odpoveď!

Napriek všeobecným očakávaniam veľkého poklesu stavov ľadových medveďov v Arktíde dáva tento objav dôvod k miernemu optimizmu. Je to preto, že dnešné podmienky v juhovýchodnom Grónsku sú podobné tým, ktoré zrejme budú panovať vo vysokých zemepisných šírkach Arktídy ku koncu storočia.

„Myslím, že nás môžu naučiť, kde by sa vzácne a malé populácie ľadových medveďov mohli udržať v Arktíde bez ľadového príkrovu,“ hovorí hlavná autorka štúdie Kristin Laidreová z Washingtonskej univerzity.

V mieste skúmanej populácie, ktorá má asi sto kusov a ktorá žije v takmer dokonalej geografickej izolácii od ostatných ľadových medveďov, pokrýva ľad morskú hladinu iba zhruba tretinu roka. Spásou sú pre nich ľadové kryhy, ktoré sa do miestnych fjordov odlamujú z pevninských ľadovcov. Dávajú totiž vzniknúť akejsi plávajúcej krajine, na ktorej môžu medvede loviť po celý rok.

„O ľadových medveďoch vieme, že je pre nich 100 dní morského ľadu v roku príliš málo na to, aby prežili,“ hovorí Laidreová. „Dôvodom, prečo sa im v tomto izolovanom prostredí darí, je to, že majú doplnkové ľadové plošiny,“ dodáva.

korytnačka Čítajte aj Korytnačky môžu podľa vedcov výrazne spomaliť proces starnutia

Podľa Laidreovej sú však takéto lokality vzácne a s globálnym otepľovaním sa pravdepodobne aj ony budú meniť. Problematickým sa môže stať malý genofond medveďov z juhovýchodného Grónska, ktorý je v súčasnosti síce zriedka, ale predsa len obohacovaný príchodom jedincov zvonku. To by s postupom otepľovania mohlo úplne prestať.

„Domnievam sa, že s pokračujúcim otepľovaním klímy v Arktíde táto štúdia odráža vzorec, ktorý sa bude objavovať oveľa častejšie: klesajúca početnosť spojená s nízkou imigráciou povedie k vzniku geneticky odlišných skupín ľadových medveďov rozptýlených po celej Arktíde,“ tvrdí spoluautor štúdie a odborník na ľadové medvede z Albertskej univerzity Andrew Derocher.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #grónsko #ľadový medveď #morský ľad