Matky chobotnice hynú kvôli nedostatku cholesterolu, zistili vedci

Hlavonožce majú medzi zvieratami vďaka svojej inteligencii výsadné postavenie. Samičky niektorých chobotníc majú ale po rozmnožení sebadeštruktívne sklony, po nakladení vajíčok prestávajú prijímať potravu a čoskoro uhynú.

25.07.2022 06:00
chobotnica, chobotnice, vajíčka, more Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Dôvodom ich samovražedného správania by mohol byť nedostatok cholesterolu, zistil tím amerických vedcov. O ich novej štúdii vydanej v časopise Current Biology napísal denník Le Monde.

Chobotnice majú síce malý centrálny mozog, ale vedia veľmi obratne a múdro využívať svoje chápadlá, v ktorých sú ďalšie mozgy. Dokážu sa napríklad s ich pomocou dostať z uzavretej nádoby. Sú tiež veľmi učenlivé a majú dobrú pamäť. Vedci už ale aj viac ako 40 rokov skúmajú záhadný úhyn samičiek, teraz možno v ich pátraní došlo k posunu.

V-sol Čítajte aj Dosáľanie jedál oberá ľudí o roky života

Keď majú chobotnice asi rok, spária sa, samička nakladie vajíčka a pripevní ich k stene pevného úkrytu. Potom samičky začnú trpieť, prestanú prijímať potravu, strácajú farbu, ochabujú im svaly, prídu o zrak. Nakoniec uhynú skôr, ako sa im narodia mláďatá.

Vedci už predtým zistili, odkiaľ pramení toto správanie – zo žľazy, ktorá plní obdobnú funkciu ako u ľudí hypofýza. Pokiaľ chobotniciam žľazu vyoperovali, po pôrode normálne ďalej lovili, a dokonca sa opätovne rozmnožovali.

Tím profesorky biológie Z Yan Wangovej z Washingtonskej univerzity v Seattli s pomocou hmotovej spektrografie skúmal látku vylučovanú spomínanou žľazou u dvoch skupín chobotníc. Samičky, ktoré práve zniesli vajíčka, mali podľa očakávania zvýšenú hladinu materských hormónov pregnenolonu a progesterónu.

covid Čítajte aj Covidu je čoraz viac. Aké sú odporúčania odborníkov, ktoré pomôžu znížiť riziko nákazy?

Našli však aj žlčový medziprodukt 7-dehydrocholesterol (7-DHC), steroidný prekurzor cholesterolu. Látka 7-DHC sa vyskytuje u všetkých stavovcov, u ľudí tento hormón umožňuje potrebnú tvorbu vitamínu D a cholesterolu.

Pokiaľ syntéza cholesterolu neprebieha, ako napríklad u vzácneho dedičného Smith-Lemli-Opitzovho syndrómu, tak dochádza k ťažkej mentálnej retardácii a sebadeštruktívnym poruchám správania. Podľa vedcov zo Seattlu je práve nedostatok 7-DHC tiež dôvodom správania hlavonožcov.

llisa Čítajte aj The Guardian: Sociálne siete mapujú život a smrť dievčaťa zabitého pri ruskom útoku

„Ako u ľudí, tak u chobotníc pozorujeme súvislosť medzi vysokou hladinou 7-DHC a smrteľnou toxicitou. Je to fascinujúce, keď si uvedomíme genetickú vzdialenosť medzi našimi dvoma druhmi,“ uviedla Wangová.

Wangová a jej tím chce v ďalšom projekte skúmať malú pruhovanú chobotnicu Octopus chierchia, ktorá ako jedna z mála netrpí týmto syndrómom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #chobotnica #inteligencia #rozmoženie