Parožie má ukázať zdravie a silu, bojovať s ním je hazard

Parožie jeleňov, losov a srncov je užitočnejšie na predvádzanie sily ako na boj. A napriek tomu sa na boj používa, pričom výsledkom môže byť zapletenie parohov a smrť - zlý koniec pre oboch zúčastnených, napísal denník The New York Times.

18.07.2022 06:00
jeleň Foto:
debata (1)

Leto je čas bohatej pastvy a dorastania parožia samcov z rodiny jeleňovitých. Na konci septembra už parohy nebudú pokryté jemnou zamatovou vrstvou, stanú sa zbraňou súperov vyrážajúcich proti sebe so sklonenými hlavami a pripravených skrížiť meče. A to doslova. Na internete sa stále objavujú fotografie jeleňov kráčajúcich s hlavou zakliesnenou do súperových parohov, utopených jeleňov so zapleteným parožím, losov uhynutých, pretože sa neboli schopné oddeliť od protivníka. Šokuje to, ale zároveň vyvoláva otázky o takom evolučnom rozmare. Mohutné parožie má byť predovšetkým ukážkou sily. Tak prečo ho zvieratá používajú ako zbrane, keď to môže mať také vážne dôsledky?

Rohy na boj používajú aj turovité, pričom musí byť vyjasnené, že parohy a rohy nie sú to isté, hovorí David Petersen, ktorý napísal knihu o histórii parožia a o zvieratách, ktoré ho majú. Zatiaľ čo rohy sú duté kosti obalené keratínom, parohy zvieratá každým rokom zhadzujú. Začnú im potom znovu dorastať z mäkkých výčnelkov, až sa rozvetvia a stvrdnú. Pôvodná rola parožia je upozorniť na seba, hovorí Petersen.

pračlovek, neandertálec, Čítajte aj Fosília predchodcov ľudí je podľa vedcov o milión rokov staršia, než sa myslelo

U zdravého a dobre živeného zvieraťa sa vyvinie rozvetvenejšie parožie, čo mu dodáva väčšiu váhu v sezóne párenia, keď sa samce snažia sústrediť okolo seba hárem partneriek. Komu sa v lete nedarilo dobre, nemôže sa pochváliť ničím okázalým. „Veľkosť a stav parožia informuje ostatné samce a samice, v akom životnom štádiu sa dotyčný nachádza a ako to vyzerá s jeho zdravím. Samce s najväčším parožím založia početnejšie potomstvo,“ vysvetľuje Peteresen.

Parožie vyzerá ako nebezpečná zbraň, ale zriedkakedy sa ako zbraň používa. Jeleňovité síce začnú byť v ruji agresívnejšie, ale všeobecne sa boju vyhýbajú a vystačia si výhražnými pozíciami a výpadmi. Parožie je účinnejšie pri odrážaní úderov ako pri útoku. Niekedy ale vášne vzkypia tak, že dôjde k boju. Niektoré turovité sú na ťažké boje dobre vybavené. Relatívne malými rohmi šermujú, bijú a odrážajú. Parožie je ale členité a rozvetvené, takže je tu nebezpečenstvo, že sa do seba zapletú. V Amerike sa to stáva najmä jeleníkom bielochvostým, hovorí Alan Cain z texaského úradu prírodných parkov. Obete takýchto nehôd bývajú troj- až päťročné samce, ktoré majú väčšinou dobre vyvinuté parožie.

International Space Station, ISS, kozmonaut Čítajte aj Astronauti majú po návrate z vesmíru problém s obnovou kostnej hmoty

Prípadov zapletenia nie je veľa, ale správy o nich sa stále objavujú, čo je dané vysokým stavom zvierat. Nehody sú vo veľkých stádach pravdepodobnejšie a doklady o nich sa ľahšie objavujú. „Jeleňovité nie sú dobre vybavené na boj hlavou. Keď sa takto začnú biť, riziko, že sa parožie zapletie, je značné. Väčšinou sa im podarí sa oddeliť, ale keď nie, potom jedno alebo obe zvieratá uhynú,“ uvádza Petersen.

Podľa Caina je niekoľko spôsobov smrti, a žiadny nie je pekný. Samce so zapleteným parožím musia pokračovať v boji a ubijú sa na smrť. Buď uhynú od hladu, alebo smädu, alebo vyčerpaním. Keď sa bijú pri vode, môžu do nej oba spadnúť a utopiť sa. Zapletené samce sú tiež ľahkou korisťou, pričom nemusia byť mŕtve obe zvieratá.

„Môžete vidieť dva zablokované samce, z ktorých jeden je mŕtvy a druhý sa musí prizerať, ako jeho soka žerú predátory,“ hovorí Cain. Nie vždy sa to skončí smrťou, niekedy je možné vidieť jeleňa nesúceho dvojité parožie – svoje a súperovo, ktoré mu zostalo vpletené do jeho. Bude ho tak nosiť, kým sa neskončí obdobie ruje a svoje parožie nezhodí.

krava Čítajte aj Vedci už našli mikroplasty aj v mäse, mlieku a krvi hospodárskych zvierat

Raz Caina privolali k jeleníkom vpleteným do seba pred obchodným centrom. S kolegami na nich vzali pílku a parožie rozrezali, načo sa obe zvieratá odpotácali preč. Petersen trvá na tom, že bez ohľadu na to, ako často sa píše o prepletenom paroží na internete, nie je týchto incidentov veľa. Pokiaľ sa parožie používa tým správnym spôsobom, ako ukážka sily a zdravia, je to veľmi účinný prostriedok. Bojovať ním je hazard. „Evolúcia nepraje ničomu, pri čom by vymierali tie najlepšie jedince na udržanie druhu. Ak ste takého incidentu svedkami, potom ide o evolučnú nehodu,“ povedal Petersen.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parožie #jeleň #zviera #sob #jeleňovité