Sevilla ako prvá na svete začne pomenovávať vlny tepla, tretí bude Václav

Španielska Sevilla sa stane prvým mestom na svete, ktoré začne pomenovávať vlny tepla a triediť ich podľa závažnosti.

10.07.2022 20:47
počasie teplomer Foto:
debata

Urobí tak v rámci projektu, ktorý má skúmať, ako najlepšie prispôsobiť mestské prostredie na vlny horúčav.

Mesto projekt ohlásilo po tom, čo veľkú časť španielskeho územia zasiahla vlna mimoriadneho tepla, ktorú meteorológovia označili za predčasnú. V rámci projektu budú meteorológovia a úrady triediť vlny tepla do troch kategórií. Každá potom dostane meno, ako je to napríklad zvykom pri tropických búrkach a hurikánoch.

asteroid Čítajte aj Asteroid, ktorý zahubí ľudstvo? Taký sa objaví raz za sto miliónov rokov

S pomenovávaním sa začne od konca abecedy a prvé na rade budú mená Zoe, Yago a Wenceslao. „Budeme prvým mestom na svete, ktoré urobí tento krok, ktorý nám umožní naplánovať a prijať opatrenia, keď takéto počasie nastane,“ uviedol starosta Sevilly Antonio Muňoz.

Mesto sa nachádza v údolí rieky Guadalquivir, ktoré patrí medzi španielske oblasti, ktoré počas leta zaznamenávajú najvyššie teploty.

Projekt má mestu pomôcť sa lepšie pripraviť na obdobie, keď budú panovať vysoké teploty. Zhromaždené dáta majú tiež pomôcť spresniť a urýchliť predpovede o tom, kedy budú horúčavy panovať. Podľa meteorológov úrady aj obyvatelia majú sklon podceňovať nebezpečenstvo horúčav v porovnaní s ďalšími extrémnymi prejavmi počasia. Vysoké teploty však môžu výrazne oslabiť ľudský organizmus a nebezpečenstvo hrozí mnohým rizikovým skupinám, od seniorov po malé deti či bezdomovcov.

Arktída, ľadovec, globálne otepľovanie Čítajte aj Topenie ľadu v Arktíde umožní ekologickejšiu lodnú dopravu, zníži vplyv Ruska

Počas vlny tepla v roku 2003 zaznamenali výrazne väčší počet úmrtí v letných mesiacoch napríklad Francúzsko či Taliansko. Podľa odborníkov by úrady mali vypracovať opatrenia, ktoré ohrozené skupiny ochránia, napríklad sieť verejných miest s klimatizáciou, ako sú nákupné centrá, knižnice či školy, kam sa môžu počas horúceho dňa uchýliť.

debata chyba