Rakúsko a Maďarsko sa usilujú zabrániť vyschnutiu Neziderského jazera

Hladina Neziderského jazera dosiahla najnižšiu úroveň za posledných niekoľkých desaťročí a hrozí mu úplné vyschnutie.

11.07.2022 11:58
Podersdorf am See, pláž, Neziderské jazero,... Foto:
Pri Podersdorfe nájdete najkrajšiu pláž Neziderského kazera.
debata (8)

Maďarsko a Rakúsko preto plánujú projekty na záchranu rozsiahlej vodnej plochy vo svojom pohraničí. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AFP.

Jazero je od roku 2001 súčasťou svetového dedičstva UNESCO, v dôsledku vysokých teplôt a vetra však vysychá. Jeho hladina má v súčasnosti len o štyri centimetre viac ako bola najmenšia nameraná hodnota v roku 2003, napísala na svojej webovej stránke televízia ORF.

„V horúcom dni sa môže denne odpariť až šesť až sedem milimetrov vody,“ cituje denník Der Standard vodohospodára Christiana Sailera. Podľa rakúskeho denníka je hladina Neziderského jazera 40 centimetrov pod dlhodobým ročným priemerom.

Neziderské jazero prirodzene vysychá približne raz za storočie rokov, píše AFP a pripomína, že naposledy sa to stalo v 60. rokoch 19. storočia. Neskôr sa však prirodzene naplnilo dažďovou vodou.

Jazero je vyhľadávanou turistickou oblasťou a v jeho okolí sa ročne vyproduje 120 000 ton poľnohospodárskych plodín, píše AFP.

Maďarsko a Rakúsko plánujú viacero projektov na záchranu jazera vrátane vybudovania kanála, ktorý má priviesť vodu z Mošonského Dunaja, dodá AFP. S tým však nesúhlasia environmentálni aktivisti, ktorí sa obávajú, že akýkoľvek umelý zásah môže urýchliť zánik jazera.

Neziderské jazero leží neďaleko Bratislavy v rakúskej spolkovej krajine Burgenland a Rábsko-mošonsko-šopronskej župe v Maďarska. Má rozlohu 320 kilometrov štvorcových a priemernú hĺbku jeden meter. Maximálna hĺbka je 1,8 metra.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #jazero #Neziderské jazero